Regija
SAMOSTALNA IZLOŽBA ZVONIMIRA PERAKA

Slike snaša i pejzaža oduševile mnogobrojne posjetitelje
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

ŽUPANJA - U Klub-galeriji LUŽ-a 08 otvorena je samostalna izložba slikara Zvonimira Peraka iz Ivankova, priređena u okviru obilježavanja Dana grada i svetkovine Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe. Izložba je privukla brojne ljubitelje likovne umjetnosti iz Županje i okolice, a otvorenje je svojim nastupom uveličao i Mješoviti pjevački zbor KUD-a Kristal-Sladorana pod ravnanjem Suzane Juzbašić. Predsjednik LUŽ-a 08 Zlatko Kokanović okupljenima je poručio kako mu je uvijek drago što se odgaja ljubav prema likovnosti.

- Župa Mučeništva sv. Ivana Krstitelja slavi 300 godina od prvog pisanog spomena i ova je izložba skromni doprinos toj značajnoj obljetnici. Svakako treba istaknuti da Zvonimir Perak prvi put samostalno izlaže u Županji - kazao je Kokanović.

Izložbu je otvorila Terezija Nemetz priznavši kako je već ulaskom u prostor bila iznenađena radovima koji prikazuju prošlost Slavonije, običaje i ljude.

- Samo netko tko ima Božji dar može ostaviti tragove naše prošlosti. Sve polako nestaje, prije svega krajolici, a gledajući ove snaše na slikama shvaćamo kako ih autor nastoji kroz običaje ostaviti mlađim naraštajima. Suvremeno doba donosi što donosi, ali hvala Bogu dok ima ljudi s ovakvim talentom, mlađe možemo upoznati s našom tradicijom i bogatom prošlosti - poručila je Nemetz.

Na zanimljiv način o slikarstvu Zvonimira Peraka i radovima koje je predstavio u županjskoj Galeriji LUŽ-a 08 govorio je akademski kipar Ivan Križanac. Ustvrdio je kako bi se Perakove slike mogle prepoznati i bez njegova potpisa u bilo kojoj galeriji i na bilo kojoj izložbi.

- Moram reći da pozdravljam dinastiju Peraka koji su slikari. Voda uvijek nešto nosi, a ovdje nam je lijepog donijela. Ništa ne uljepšavamo jer Perak pokazuje da nema velikih škola i velikih pameti, već samo majstore koji se razvijaju - rekao je.

Križanca se uz Perakove izložene slike snaša u narodnim nošnjama i pejzaža izrađenih uglavnom u tehnici ulje na platnu posebno dojmio i nastup zbora.

Brojni posjetitelji složili su se da je izložba predivna likovna čestitka svim Županjkama i Županjcima prigodom 29. kolovoza, Dana grada i blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja.M.L.Omerović

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca