Regija
EUROPSKI DAN SJEĆANJA

Upaljene svijeće za stradale domoljube
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

SLATINA - U znak sjećanja na žrtve totalitarnih režima na području Slatine, kod spomen-obilježja Križ mučenika na gradskom groblju svijeće su zapalili predsjednik udruge Hrvatski domobran Ivan Levar, predsjednik virovitičko-podravske Županijske skupštine Miran Janečić i predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Hetrih. Središnje županijsko obilježavanje Dana žrtava totalitarnih režima redovito se održava u predjelu Mrtvog jarka u općini Suhopolje, gdje je otkrivena jedna od više masovnih grobnica žrtava Križnog puta, a slatinski članovi Hrvatskog domobrana svake godine okupe se kod Križa mučenika, gdje odaju počast svim žrtvama stradalim u Hrvatskoj i u svijetu.

– Jedan od zadataka naše udruge Hrvatski domobran bio je gradnja spomen-kosturnice u Slatinskom Drenovcu, gdje je pokopano više od 400 ljudi s područja od Suhopolja do Našica, za koje su poznata i njihova imena i način stradavanja. Nadam se da će se buduća središnja obilježavanja Dana žrtava totalitarnih režima održavati upravo u Slatinskom Drenovcu, ne samo za našu županiju nego i šire - rekao je predsjednik udruge Hrvatski domobran Slatina Ivan Levar.

Osim u Slatinskom Drenovcu, u 25 godina rada udruga Hrvatski domobran Slatina podigla je spomen-obilježja u Slatini, Bakiću, Sladojevcima, Voćinu, Levinovcu i u drugim mjestima gdje su stradali hrvatski domoljubi. Poznata su mnoga grobišta, ali jedino žrtve u Slatinskom Drenovcu detaljno su istražene i njihovi ostatci obrađeni pa je utvrđeno vrijeme i način njihova stradanja.

– Znamo za još dvije masovne grobnice u Slatinskom Drenovcu i dvije u Slatini, a ima ih još koje su 1951. prekopane i sravnjene sa zemljom pa bi se imalo što istraživati. Znamo da za takva istraživanja nema novca, ali nadam se da ćemo to učiniti bar na području grada Slatine čim dođemo do nekih sredstava - naglašeno je.

Za 20-godišnja istraživanja na slatinskom i orahovačkom području zaslužni su Drago Pelikan i njegova supruga Mira, kasnije Miroslav Gazda, Ivan Levar i još neki članovi udruge.

– Na užem području Slatine pronađeno je imenom i prezimenom oko 5700 žrtava, što je objavljeno u knjizi Spomenar hrvatskim žrtvama Županije virovitičko-podravske, ali to nije sve. Popis žrtava sigurno će povećati i istraživanja koja provodi Hrvatski domobran u Virovitici. Žalosno je da su potomci počinitelja tih zločina i danas na takvim mjestima da mogu utjecati na sve što se događa, i to je jedan od razloga što nemamo sredstava da obilježimo sva ta grobišta. A bilo bi normalno i ljudski da svaka žrtva jednoga režima, bez obzira na to na kojoj strani bila, ima mjesto gdje njezini potomci mogu zapaliti svijeću - kaže Levar.P.Žarković

5700

žrtava evidentirano je imenom i prezimenom

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike