Kultura
PREMINULA KOSTIMOGRAFKINJA MARIJA ŽARAK

Njezine se predstave i dandanas pamte
Objavljeno 23. kolovoza, 2017.

SPLIT - Nakon duge i teške bolesti u Splitu je preminula Marija Žarak, velika hrvatska umjetnica, kostimografkinja i istaknuta članica ULUPUH-a.

Rođena 1938. u Benkovcu, kao kostimografkinja je djelovala od 1963. Umjetničko djelovanje započela je u Studentskom eksperimentalnom kazalištu u Zagrebu s do danas zapamćenim predstavama “Ars longa vita brevis” (Arden) i “Vietrock” (Tery). Radila je u većini hrvatskih kazališta, a poseban je trag ostavila u prvom razdoblju Teatra &TD. Surađivala je s brojnim hrvatskim (Paro, Violić, Orešković, Mesarić...) i inozemnim (Anurov, Gojer, Pesenti...) redateljima.

Od 1979. živjela je i radila u Splitu kao kostimografkinja HNK Split. Gostovala je u mnogim kazalištima bivše Jugoslavije, a za svoj rad nagrađena je nizom priznanja. Nagrađena je na Festivalu studentskih kazališta u Arezzu (1968. za Ars longa vita brevis), nagradom Sedam sekretara SKOJ-a (1970), na Petnaestom zagrebačkom salonu (1979. Shakespeare: Mjera za mjeru, redatelj G. Paro, SNG Ljubljana), dobitnica je Nagrade Gavellinih večeri (1986. Diderot-Kundera: Jacuques fatalist, redatelj D. Radojević, HNK Split), Nagrade Marul 1993. Nehajev-Gašparović: Vuci, redatelj Želimir Mesarić i 1994. M. Krleža: Leda, režija Ž. Orešković, Nagrade Hrvatskog glumišta za umjetničko dostignuće (1993.) te je za svoj rad odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.) - javljaju iz ULUPUH-a. N.Vek.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike