Dome slatki dome
DRAMATIKA U PROSTORU

Ugođaj sirovog drva
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.
Želite li biti originalni i maštoviti, upotrijebite panjeve kao stolice

Kontrasti su uvijek bili zanimljivi i stvarali određenu dramatiku u prostoru. Najnoviji trendovi suprotstavljaju igru elegantnih, fino obrađenih elemenata s onima koji u sebi imaju integrirano drvo u vrlo gruboj, gotovo sirovoj strukturi.

Uvođenje ugođaja, koji unosi “sirovo“ drvo u prostor, predstavlja određeni povratak prirodi, koja je uvijek bila inspiracija i zauzimala svoje mjesto u interijerima - iako je dio eksterijera. Organske forme drva, koje svakodnevno susrećemo u prirodi, postaju poželjan dio interijera jer se svojom prisutnošću snažno suprotstavljaju modernim linijama namještaja.

Kontrasti

Ovakvi kontrasti sastavni su dio najnovijih trendova u opremanju interijera, koji pružaju veliku slobodu u načinu oblikovanja i kombiniranja namještaja te stvaranja raznovrsnih ugođaja u prostoru. Na ovaj način rustikalno obrađeni elementi namještaja postaju sastavni dio modernih minimalističkih interijera. Ovakvim smjelim kombinacijama prostor dobiva na atraktivnosti, dinamičnosti i originalnosti.

Elementi u strukturi sirovog drva mogu se primijeniti i kao dekoracije na zidu. Umjesto umjetničke slike ili skulpture, smjestite na zid kompoziciju od komada drva, koja će djelovati neobično i atraktivno u prostoru. Ona će biti odlična kulisa za blagovaonični stol ili klub-garnituru u dnevnom boravku.

Osim za pojedinačnu dekoraciju zida, drvene elemente možete iskoristiti za kompletno oblaganje zida u dnevnom boravku, blagovaonici ili nekoj drugoj prostoriji. Odaberite jedan zid za naglašavanja i otkrijte koliko snažan efekt u prostoru može donijeti primjena ovakve, pomalo sirove obloge. Možete ju koristiti kao kontrast svim stilovima uređenja ili ju uklopiti u rustikalni stil, ako ste baš taj odabrali za svoj dom.

Sirovi elementi drveta primijenjeni u namještaju zadržavaju takav izgled, iako su najčešće zaštićeni i obrađeni. Kao takvi mogu se upotrebljavati za izradu stolova. Vrlo popularni blagovaonični i klub-stolići od transparentnog stakla mogu dobiti drvene noge u ovakvoj obradi i tada je konačan proizvod vrlo efektan i pamtljiv. Finoća transparentnog stakla i gruba forma drvene noge, koja jasno dolazi do izražaja kroz transparentnu ploču pretvaraju stol u zanimljivo dizajnersko djelo, rado viđeno u svakom domu!

Ako poželite blagovaonični stol s pločom od sirovog drva te vam se učini nepraktičan za održavanje, problem riješite postavljanem staklene prozirne ploče preko drvene. Na taj način zadržavate željeni efekt te vidljivu strukturu i teksturu drva, a problem jednostavnog održavanja je riješen. Uz ovakav stol možete postaviti moderne stolice, koje će biti savršen kontrast cijeloj ovoj priči.

Ugođaj sirovog drva možete prenijeti u određeni dio doma, npr. radni kutak, koji je smješten u zoni dnevnog boravka. Maštovito izrađeni radni stol i stolica, poslužit će u funkcionalne svrhe kada vam to zatreba, a u svim ostalim momentima bit će zanimljiv prostorni detalj, koji će svojim dizajnom i materijalom izrade nenametljivo privlačiti pažnju prisutnih.

Želite li biti originalni i maštoviti uz efekt sirovog drva u prostoru, upotrijebite panjeve, koje ćete iskoristiti kao stolice uz blagovaonični stol ili tabure uz klub-garnituru u dnevnom boravku. Radi udobnosti sjedenja, možete upotrijebiti jastučiće. Nekoliko panjeva u prostoru naglasit će prirodne ugođaje i stvoriti kontrast uz jednostavne geometrijske linije namještaja.

Dekorativna rasvjeta

Drveni elementi mogu poslužiti i kao dijelovi dekorativne rasvjete u prostoru, tj. postolja stolnih ili stojećih lampi i lustera. Ovakva rasvjetna tijela mogu se postaviti samostalno ili u kombinaciji s elementom namještaja u efektu sirovog drva. Dizajnerski su vrlo zanimljivi čak i u posve jednostavnim formama.

Svima onima kojima se svidio ovakav trend uvođenja prirode kroz efekte sirovog drva poručujemo: postanite i sami umjetnici, potražite u prirodi zanimljive forme drva i kreativno ih iskoristite za stvaranje atraktivnih ugođaja u svom domu!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana