Dome slatki dome
DRAMATIKA U PROSTORU

Ugođaj sirovog drva
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.
Želite li biti originalni i maštoviti, upotrijebite panjeve kao stolice

Kontrasti su uvijek bili zanimljivi i stvarali određenu dramatiku u prostoru. Najnoviji trendovi suprotstavljaju igru elegantnih, fino obrađenih elemenata s onima koji u sebi imaju integrirano drvo u vrlo gruboj, gotovo sirovoj strukturi.

Uvođenje ugođaja, koji unosi “sirovo“ drvo u prostor, predstavlja određeni povratak prirodi, koja je uvijek bila inspiracija i zauzimala svoje mjesto u interijerima - iako je dio eksterijera. Organske forme drva, koje svakodnevno susrećemo u prirodi, postaju poželjan dio interijera jer se svojom prisutnošću snažno suprotstavljaju modernim linijama namještaja.

Kontrasti

Ovakvi kontrasti sastavni su dio najnovijih trendova u opremanju interijera, koji pružaju veliku slobodu u načinu oblikovanja i kombiniranja namještaja te stvaranja raznovrsnih ugođaja u prostoru. Na ovaj način rustikalno obrađeni elementi namještaja postaju sastavni dio modernih minimalističkih interijera. Ovakvim smjelim kombinacijama prostor dobiva na atraktivnosti, dinamičnosti i originalnosti.

Elementi u strukturi sirovog drva mogu se primijeniti i kao dekoracije na zidu. Umjesto umjetničke slike ili skulpture, smjestite na zid kompoziciju od komada drva, koja će djelovati neobično i atraktivno u prostoru. Ona će biti odlična kulisa za blagovaonični stol ili klub-garnituru u dnevnom boravku.

Osim za pojedinačnu dekoraciju zida, drvene elemente možete iskoristiti za kompletno oblaganje zida u dnevnom boravku, blagovaonici ili nekoj drugoj prostoriji. Odaberite jedan zid za naglašavanja i otkrijte koliko snažan efekt u prostoru može donijeti primjena ovakve, pomalo sirove obloge. Možete ju koristiti kao kontrast svim stilovima uređenja ili ju uklopiti u rustikalni stil, ako ste baš taj odabrali za svoj dom.

Sirovi elementi drveta primijenjeni u namještaju zadržavaju takav izgled, iako su najčešće zaštićeni i obrađeni. Kao takvi mogu se upotrebljavati za izradu stolova. Vrlo popularni blagovaonični i klub-stolići od transparentnog stakla mogu dobiti drvene noge u ovakvoj obradi i tada je konačan proizvod vrlo efektan i pamtljiv. Finoća transparentnog stakla i gruba forma drvene noge, koja jasno dolazi do izražaja kroz transparentnu ploču pretvaraju stol u zanimljivo dizajnersko djelo, rado viđeno u svakom domu!

Ako poželite blagovaonični stol s pločom od sirovog drva te vam se učini nepraktičan za održavanje, problem riješite postavljanem staklene prozirne ploče preko drvene. Na taj način zadržavate željeni efekt te vidljivu strukturu i teksturu drva, a problem jednostavnog održavanja je riješen. Uz ovakav stol možete postaviti moderne stolice, koje će biti savršen kontrast cijeloj ovoj priči.

Ugođaj sirovog drva možete prenijeti u određeni dio doma, npr. radni kutak, koji je smješten u zoni dnevnog boravka. Maštovito izrađeni radni stol i stolica, poslužit će u funkcionalne svrhe kada vam to zatreba, a u svim ostalim momentima bit će zanimljiv prostorni detalj, koji će svojim dizajnom i materijalom izrade nenametljivo privlačiti pažnju prisutnih.

Želite li biti originalni i maštoviti uz efekt sirovog drva u prostoru, upotrijebite panjeve, koje ćete iskoristiti kao stolice uz blagovaonični stol ili tabure uz klub-garnituru u dnevnom boravku. Radi udobnosti sjedenja, možete upotrijebiti jastučiće. Nekoliko panjeva u prostoru naglasit će prirodne ugođaje i stvoriti kontrast uz jednostavne geometrijske linije namještaja.

Dekorativna rasvjeta

Drveni elementi mogu poslužiti i kao dijelovi dekorativne rasvjete u prostoru, tj. postolja stolnih ili stojećih lampi i lustera. Ovakva rasvjetna tijela mogu se postaviti samostalno ili u kombinaciji s elementom namještaja u efektu sirovog drva. Dizajnerski su vrlo zanimljivi čak i u posve jednostavnim formama.

Svima onima kojima se svidio ovakav trend uvođenja prirode kroz efekte sirovog drva poručujemo: postanite i sami umjetnici, potražite u prirodi zanimljive forme drva i kreativno ih iskoristite za stvaranje atraktivnih ugođaja u svom domu!

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

KD ČEPIN OTVORIO POLIGON ZA SPORTSKE AKTIVNOSTI

Nova zabava za terijere tipa bull

SAVJET ZA JUTARNJI RITUAL

Kako napraviti savršeni cappuccino

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN BLAGOVAONICE

Kako odabrati blagovaonički stol

2

PRIPREMA ZA RAZDOBLJE MIROVANJA

Vatromet boja u jesenskom vrtu

3

KD ČEPIN OTVORIO POLIGON ZA SPORTSKE AKTIVNOSTI

Nova zabava za terijere tipa bull