Dome slatki dome
SAVJET

Za aromatično bilje u vrtu dovoljna je gredica
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.

Za uzgoj aromatičnog bilja nije potrebna velika vrtna površina ni puno slobodnog vremena. Dovoljna je mala vrtna gredica, od samo nekoliko kvadrata, a u krajnjem slučaju, ako nemate dovoljno prostora, dobro će poslužiti i veća posuda od terakote ili nešto slično.

Ona se može vrlo lijepo smjestiti na trijem, balkon ili kuhinjski prozor. Tako će uvijek biti na dohvat ruke, a bilje će uvijek biti svježe. Time će zadržati sva ljekovita svojstva i sve će aromatične tvari doći k vama u nepromijenjenom obliku.

Na vašoj gredici mjesto mogu naći sljedeće aromatične biljke, ovisno o veličini prostora i vašim afinitetima: ružmarin, lavanda, kadulja, smilje, lovor, mažuran, timijan, metvica, ruta, matičnjak… Svaka se od njih koristi već stoljećima u narodnoj medicini i vrlo je popularna u liječenju određenih tegoba, kao i u kulinarstvu, kućanstvu… J.Kn.

RUŽMARIN

l Ružmarin je omiljena biljka mediteranskog podneblja, aromatičnih igličastih listova i plavih cvjetova. Uspješno se koristi u liječenju reumatizma, pri čemu rabimo tinkturu listova, dobar je za sve probleme cirkulacije i bolove u mišićima, a pripadnice ljepšeg spola razveselit će podatak da ga uspješno mogu upotrebljavati u borbi protiv celulita. Omiljen je i u kulinarstvu kao dodatak jelima od ribe i mesa, raznim marinadama, ne samo zbog ugodna mirisa i okusa koji daje jelima nego i zbog svog pozitivnog djelovanja kod napuhanosti i loše probavi.

KADULJA

l Kadulja ili žalfija biljka je još iz vrtova naših baka, nezaobilazna pri liječenju svih upala usne šupljine, kod povišene temperature, upale sinusa, raznih virusnih infekcija.

LAVANDA

l Lavanda se sve više uzgaja, kako plantažno tako i u malim vrtovima. Vrlo je dobra kod bolova u lokomotornom sustavu, kod infekcija, opeklina i ožiljaka, stoga je eterično ulje lavande dobro imati u kuhinji kao prvu pomoć. Ako ste umorni, depresivni, napeti, a k tomu vas muči glavobolja, ugodan miris lavande opustit će vas i omogućiti ugodniji san. Ako lavandu posadite na prozorsku dasku ili na terasu, djelovat će izuzetno repelentno protiv komaraca i drugih insekata, a ako do uboda ipak dođe, lavanda će smiriti upalu.

SMILJE

l Eterično ulje od smilja iznimno je skupo, ali vrlo cijenjeno u liječenju astme, bronhitisa, kašlja. Ima pozitivan učinak na kožu pa se koristi pri liječenju mnogih dermatoloških tegoba; pa čak i kod psorijaze. Krijepi, pa je dobro kod iscrpljenosti i malaksalosti.

MAŽURAN

l Mažuran je cijenjen još u dalekoj povijesti. Ublažuje grčeve, olakšava srčane smetnje, blagotvorno djeluje na živčani sustav, djeluje sedativno i antireumatski. Uspješan je i kod PMS-a, grčeva u crijevima, začepljenosti i napuhanosti.

TIMIJAN

l Ta nježna biljčica izuzetan je pokrivač tla i intenzivna je mirisa. Ima vrlo jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje, zbog toga se uspješno koristi u terapiji cistitisa i vaginitisa. Ako ste duže vrijeme pod stresom i pritiskom, pomoći će vam prebroditi krizu.

METVICA

l Njezino ljekovito djelovanje poznato je od pamtivijeka, a pri pripremi koktela, likera i osvježavajućih napitaka prava je čudotvorka. Osim ugodnog osvježavajućeg mirisa i sam pogled na njezinu zelenu boju unijet će svježinu u vaše srce. Kod grlobolje jednostavan pripravak mente i meda osvježit će dah i smiriti (anestezirati) bol, kod glavobolje i umora njezin svjež miris djelovat će upravo čarobno, bilo da se radi o eteričnom ulju, bilo o tek ubranoj biljci.

NEVEN

l Neven ne pripada u skupinu aromatičnog bilja, ali je njegov macerat u suncokretovu ulju prava blagodat u kući. Stoga, ako vam prostor dopušta, posadite cvjetnu gredicu nevena, koja će vas svojom toplom narančastom bojom uveseljavati tijekom ljetnih mjeseci. A kad daju svoj maksimum, odrežite cvjetove i latice potopite u suncokretovo ulje. Dobit ćete preparat prikladan za tretiranje rana, popucanih i proširenih vena te hemoroida, a ima i antinflamatorno i antispazmolitičko djelovanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike