Osijek
OPRAVDAN STRAH OD GAŠENJA GERONTOSLUŽBE

Lamza: Država sat usluge gerontodomaćice poskupila za 100 posto - na 64 kune!
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.

Nedavno je obrok za korisnike gerontoslužbe država poskupila s 23 na 34 kune. I ne samo to, već je i cijena usluge njege i pomoći sada znatno veća. To je prouzročilo znatan pad broja korisnika, ali i broja gerontodomaćica kojih je na području Osijeka sada samo sedam!

- Ponajprije smo dobili odobren umnogome manji broj gerontodomaćica, a potom je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podiglo cijene usluge za čak sto posto. Ostao nam je tek mali broj osoba, njih 50-ak, i to korisnika Centra za socijalnu skrb Osijek kojima je usluga besplatna ili je plaćaju u polovičnom iznosu. Priprema gotovih obroka poskupila je na 20 kuna, a dostava na 14, dok se sada sat njege i pomoći u kući plaća 64 kune. Logičan je slijed bio smanjenje broja korisnika. Dodatan uteg na cijelu priču daje i to što nama gerontoslužba nije primarna i čak se njome ne bismo trebali ni baviti jer ona pripada domeni zaštite populacije starih i nemoćnih, a naše su aktivnosti usmjerene k skrbi za psihički bolesne osobe - ispričao je Ladislav Lamza, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek.

Dodaje kako je gerontoslužba bila dobra priča, to više što je u 34 godine, koliko djeluje u Osijeku, gerontoslužba mnogim nemoćnima bila jedini “prozor u svijet”.

Međutim, cijena za njegu i pomoć u kući u iznosu od 64 kune za sat vremena mnogim je korisnicima bila nezamislivo skupa. Doda li se tome 34 kune za ručak, dolaze do računice da im, samo za navedene usluge, treba do 3000 kuna na mjesec. Vidjevši da broj korisnika opada, Centar je korisnike uputio na Gradsko društvo Crvenog križa Osijek gdje je ručak, kaže Lamza, upola jeftiniji.

- Gerontoslužba je za one koji je trebaju platiti iz vlastitog džepa preskupa. S druge strane, više nije u fokusu naše aktivnosti, no tih sedam žena i dalje su naše radnice, iako se ova služba polako gasi - kaže Lamza.

Utjeha korisnicima može biti tek najavljeni program za zapošljavanje žena “Zaželi”, za koji Gradsko društvo Crvenog križa ovih dana prijavljuje projekt spomenutom ministarstvu. Trebalo bi biti zaposleno 35 žena koje će obuhvatiti brojne korisnike kojima je pomoć u kući prijeko potrebna.

- Čekamo odgovor, no ne znamo kad će projekt biti odobren - potvrđuje Denis Ćosić, ravnatelj GD-a Crvenog križa Osijek. M. Mihelić

7

gerontodomaćica pruža usluge u Osijeku

50

korisnika usluga gerontoslužbe

34

kune cijena je obroka i njegove dostave u kuću

64

kune stoji sat vremena usluge njege i pomoći u kući

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike