Autoglas
SLOBODA NA ČETIRI KOTAČA

Premijera: BMW Concept Z4
Objavljeno 22. kolovoza, 2017.
Nakon pogleda na koncept, serijska verzija automobila bit će otkrivena tijekom sljedeće godine, poručuju iz BMW-a

Za predstavljanje Concepta Z4, BMW je odabrao Concours d'Elegance u Pebble Beachu. BMW Concept Z4 ima prostrane i kompaktne proporcije, dinamičnu siluetu i emocionalno privlačnu upotrebu oblika. Dizajnerska studija koja privlači pozornost nudi pogled na serijsku verziju automobila koja će biti otkrivena tijekom sljedeće godine.

- Ovo je sveobuhvatni stroj za vožnju - rekao je Adrian van Hooydonk, viši potpredsjednik dizajna BMW Grupe. “Rastavljanje automobila natrag na gole osnove omogućuje vozaču da doživi sve sastojke zadovoljstva u vožnji s nenadmašnom izravnošću. Ovo je totalna sloboda na četiri kotača”. BMW Concept Z4 usvaja klasične dizajnerske crte roadstera, kao što je dugačak međuosovinski razmak, niska, rastegnuta silueta i kompaktni stražnji kraj, obavija ih u paket svježine i sigurnosti i obogaćuje ih suvremenim jezikom dizajna BMW-a. Kraći poklopac motora i oštri prevjesi osiguravaju da vozač sjedi bliže središtu automobila od prethodnih BMW-ovih roadstera. To daje novim proporcijama osjećaj fokusa, sporta i okretnosti. Okvir automobila slijedi poseban oblik klina, koji ispunjava BMW Concept Z4 s dinamikom čak i prije nego što krene. Velike kupole koje se protežu prema natrag od kabine elegantno integriraju funkciju šipki za zaštitu od prevrtanja i daju sportski završetak jako niskoj silueti stražnjeg kraja.

Izražajna Energetic Orange zamrznuta boja karoserije prikazuje kontraste svjetla i sjene na površini, naglašavajući trodimenzionalnost vanjštine. I 20-inčni lakometalni kotači u sportskom dvobojnom double-spoke dizajnu pružaju skladne završne dodire stiliziranju bočnih strana.

Unutrašnjost služi za jačanje ukupnog usredotočenja na iskustvo vožnje. Vozačevo sjedalo, kao i obloge letvica vrata, ploča s instrumentima i središnji dio koji okružuju vozača potpuno su u crnim bojama, što znači da se ističu iz koordiniranih narančastih nijansi vanjštine i ostatka unutrašnjosti. Zajedno čine jasno definiranu površinu koja se omata oko vozača poput kapsule koja proizvodi vrlo sportski osjećaj.

Milan BUGARIĆ
Povratak na osnove

U skladu s fokusom na osnove, sve su kontrole grupirane u "funkcionalne otoke". Ništa ne ometa iskustvo vožnje. Elementi letvica unutar kabine također su minimalistički po prirodi. Umjesto toga stilski materijali, pažljivo primijenjeni polirani detalji u kromu i jasni, heksagonalni motivi u sjedalima izrezbareni laserima najviše stvaraju ekskluzivni ambijent unutrašnjosti. Gazišta pragova vrata od ugljičnih vlakana i reljefni asimetrični logotipi na sjedalima i zaslonu s instrumentima postavljaju pečat na sportski profil unutrašnjosti.