Osijek
IT TVRTKE SAVJETUJU MLADE:

Ne čekajte jesen da biste se prijavili za praksu!
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.

IT sektor trenutačno je među najrazvijenijima u Hrvatskoj, a poslovi koji se obavljaju unutar njega, kao što su razvoj web-stranica i digitalni marketing, neki su od najplaćenijih. Tvrtke su stalno u potrazi za iskusnim programerima, no u Hrvatskoj ih nikad nema dovoljno, s obzirom na to da mnogi odlaze raditi u inozemstvo. Koliko je velika potreba za developerima najbolje pokazuje činjenica da se povremeno organiziraju besplatne radionice na kojima se mlade uvodi u svijet IT-ja.

Znanje kao mjerilo

Osječke softverske tvrtke kao što su Inchoo, COBE i Bamboo Lab savjetuju mladim programerima i marketingašima kako će najlakše doći do prakse i posla u tom sektoru, što trebaju učiniti kako bi se na intervjuima istaknuli među velikom konkurencijom, ali i pozivaju da preko ljetnih praznika počnu najprije samostalno učiti i informirati se, a zatim konkuriraju za praksu.

- Od developera koji želi doći kod nas na praksu prilikom prijave zatražimo primjer koda kako bismo vidjeli njegove prijašnje radove. Budući da primamo mnogo prijava, smatramo da je znanje najpoštenije mjerilo kad odlučujemo koga ćemo primiti. Najčešće praktikanti dolaze u timove kako bi osjetili atmosferu koja vlada među developerima. Pripremimo im kvalitetan program od 20 radnih dana i dodijelimo im mentora - kaže Zrinka Antolović, event coordinator u Inchoou.

Osobnost i proaktivnost

Prilikom zapošljavanja novih osoba, u COBE-u uvijek daju prioritet osobnosti zaposlenika, proaktivnosti i želji za učenjem pa nerijetko zaposle studente na zadnjim godinama fakulteta koje tada obučavaju u programere.

- Otvoreni smo za prakse i često pomažemo studentima, ali i nezaposlenima prilikom učenja. Ove godine prvi put imamo i ljetnu praksu koja će trajati ukupno tri mjeseca. Studentima bismo savjetovali da budu proaktivni i ne čekaju jesen za prijave. Ljeto je savršeno vrijeme za učenje, jer tada i budući mentori vjerojatno imaju najviše slobodnog vremena za njih. Ne bi trebali čekati natječaje za prakse, jer često se dogodi da tvrtke prime velik broj otvorenih molbi pa i ne raspišu natječaj - ističe Josip Jurišić, direktor digitalne agencije COBE u Osijeku.

Dodaje da se prilikom prijava uglavnom gleda proaktivnost i želja, ali i prethodno znanje, do čega je doista lako doći uz mnoštvo besplatnih online materijala.

- Ako student izradi samostalan projekt i pokuša prikupiti nešto iskustva prije prakse, pokazat će da misli ozbiljno i zaista želi nešto više od samog potpisa. Prilikom pisanja prijave poželjno je predstaviti se, napisati svoje motive i poslati primjere radova ako ih imaju. Kad studenti pokažu da žele nešto naučiti i napredovati, malo je tvrtki u Osijeku koji će ih odbiti - zaključuje Jurišić.

Želja za napretkom

S kolegama se slažu i u Bamboo Labu, koji od svog osnutka mladim ljudima pruža prilike da kroz stručnu praksu dođu do radnog iskustva za vrijeme studija.

- Upravo su stručne prakse, koje sve više fakulteta uvodi u svoj kurikulum, ono što može pojedinog kandidata izdvojiti na razgovoru za posao. Svake godine redovito raspisujemo programerske i marketinške prakse, najčešće u ljetnom i jesenskom razdoblju, i to u trajanju od šest do 12 tjedana. Za prijavu na praksu dovoljno je javiti se na e-mail i poslati svoj CV te pregled prijašnjih projekata. No, važnije od tih formalnosti svakako je želja za napretkom, usvajanjem novih znanja i samostalni rad na sebi i svojim vještinama - objašnjava Boris Rauš, suosnivač Bamboo Laba. A. Andrejek

Najčitanije iz rubrike