Regija
PUČKO PJESNIŠTVO

Đuka Kuveždić predstavio svojih pet zbirki stihova
Objavljeno 20. kolovoza, 2017.

DRENOVCI - Duhovno hrašće udruga vjere i kulture u Vjeronaučnoj dvorani u Drenovcima organizirala je 169. Razgovore ugodne u čast pučkog pjesnika Đure Kuveždić iz Ilače, koji se predstavio ljubiteljima pisane riječi s pet tiskanih knjiga – zbirki pjesama. Publiku su dočekali zvuci sedam Đukinih uglazbljenih pjesama, a pjesnika su pozdravili župnik Željko Šimić i Andrija Matić, predsjednik udruge. Pjesme su čitali autor i pjesnici drenovačke udruge “Sveti Mihovil” Petar Trtolja, Bernarda-Nada Magaš, Marija Komesarović i Vesna Čekić. Stihovi su mamili suze, smijeh i pljesak nazočnih.

- Ugostili smo pjesnika koji svjedoči zavičajnost, vjernost domovini, vjernost Bogu, koje mi u Duhovnom hrašću gajimo - istaknuo je Matić.

Đuro Kuveždić počeo je pisati pjesme u Bošnjacima, u progonstvu 1992. Prvu je pjesmu napisao na blagdan svetog Vinka.

- U Bošnjacima sam napisao 750, a do sada više od pet tisuća pjesama. U riznici je pet zbirki, a uradaka ima za 25 knjiga. Bio sam si rekao da ću prestati pisati kada ugledam opustošenu moju Ilaču, moj uništeni dom. Trebalo je obnavljati sve srušeno, orati polja, vinograd, brinuti za marvu... Nisam prestao pisati, sinu sam prepusti sve ratarske poslove, a ja pišem, to je moj hobi. Nastupao sam gdje god su me pozvali, bio sam u Kninu, Šibeniku..., ovo mi je četvrti put u Drenovcima - o sebi je rekao Đuka “iz hrvatskog puka”. S. Bo.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

Najčitanije iz rubrike