Regija
SUHOPOLJSKA KUL.PLAŽA

KrEdA ispunila davno grofovsko obećanje o plaži
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.

SUHOPOLJE - Suhopoljska KUL.plaža prvoga je dana svoga trodnevnog postojanja opravdala očekivanja i volonteri udruge KrEdA u potpunosti su odradili planirane aktivnosti.

U prvoj radionici, uz vodstvo učiteljice Monje Stipic iz Zagreba, djeca su izrađivala straničnike od papira, krpica i gumbića. Prema riječima predsjednice udruge Natalije Kožić Lukačević, cilj radionice bio je razvoj kreativnosti i fine grafomotorike u svrhu izrade uporabnih predmeta koji opet imaju veze s knjigom kao glavnom temom Plaže. Sudjelovali su mališani u dobi od četiri do deset godina, a radionica je trajala 45 minuta. Nakon dječjih aktivnosti, djelatnici Općine Suhopolje i KrEdA volonteri svim su podijelili lubenice, što je bilo dobrodošlo osvježenje.

Drugu radionicu vodila je nastavnica glazbene kulture Irena Maras iz Osnovne škole Suhopolje. Djeca su od recikliranih materijala iz svojih kućanstava (boce, poklopci, role od papira, čaše od jogurta) i prirodnih materijala (zrna kukuruza, riže, kamenčića i vode) izrađivala glazbene instrumente. Voditeljica ih je uvela u radionicu reproducirajući im snimljene zvukove iz prirode uz kratka pojašnjenja o vrstama tonova i ritmu. Djeca su poslije toga rado prišla izradi i ukrašavanju udaraljki, zvečki, bubnjeva, a posebno ih je očarao “vodeni ksilofon”, koji su izradili od jednakih boca napunjenih različitim količinama obojene vode. Radionica je trajala 90 minuta, a sudjelovali su i roditelji. 

– Zadovoljni smo uspješnim prvim danom ove manifestacije i velikim brojem posjetitelja. Nastavljamo s planiranim aktivnostima, a u slučaju lošeg vremena i kiše, plažu selimo na veliku natkrivenu terasu ispred Općine - rekla nam je glavna organizatorica Plaže i predsjednica udruge KrEdA Natalija Kožić Lukačević.

Zahvaljujući udruzi KrEdA i projektu Suhopoljska KUL.plaža, Trg sv. Terezije u Suhopolju sada već drugu godinu postaje središte kulturnih zbivanja u mjestu. Izvorište projekta je legenda o dječaku Andriji iz grofovske obitelji Janković, koji je volio slušati majčine priče o Panonskom moru. Potaknut tim pričama, uporno je po suhopoljskim livadama i parku oko dvorca tražio školjke i neke ostatke morskog svijeta. A da u pričama i legendama ponekad ima istine dokazuju brojni arheološki nalazi koji potvrđuju postojanje Panonskog mora. Roditelji su malom Andriji obećali pješčanu plažu, ali legenda ne kaže jesu li ispunili svoje obećanje. Učinila je to udruga KrEdA današnjim suhopoljskim mališanima i svima zainteresiranim za igru, druženje, knjigu, edukativne radionice i predavanja. Petar Žarković

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike