Kultura
DOBITNICI NAGRADE GRADA VINKOVACA

Vitalni stogodišnjak optimistično ulazi u novu kazališnu sezonu
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.
Rečić: Nagrada je u jednu ruku čast, ali nas i obvezuje da budemo još bolji i opravdamo to priznanje.

Gradsko kazalište “Joza Ivakić” ove godine slavi 100 godina kazališnog života u Vinkovcima, 85. godišnjicu smrti Joze Ivakića i deset godina profesionalnog rada. Uz to, dobitnici su Zlatne plakete Grb Grada Vinkovaca za 2017. za izuzetna ostvarenja na području kulture.

- Ponosni smo dobitnici Nagrade Grada Vinkovaca u povodu Dana grada, jer je to u jednu ruku čast, ali nas i obvezuje da budemo još bolji i opravdamo to priznanje – kaže Zdenko Rečić, ravnatelj kazališta, koje je kao početnu godinu odabralo 1917., jer je te godine Diletantsko kazalište u Vinkovcima izvelo tri jednočinke: “Prosci”, “Srijemski zvuci” i “Začarani ormar”.

- U našoj arhivi imamo plakat i ulaznicu s te predstave, što nam je bilo polazište za računanje početka kazališnog života u Vinkovcima. Iako su se predstave odigravale i prije, za 1917. imamo materijalni dokaz. Naše dosadašnje premijerne predstave u znaku su stote obljetnice, no središnja će proslava biti 10. studenoga - premijera predstave “Vrzino kolo”, koju je napisao Joza Ivakić, a režirat će je Vjekoslav Janković. Svečano će biti i otvorena izložba na kojoj će se predstaviti naši vinkovački slikari i kipari, a koji su svoje radove poklonili kazalištu. Najljepše će biti puštanje 100 lampiona ispred našeg kazališta, a očekujem da ćemo i prigodnu ploču za obljetnicu postaviti na naše kazalište. Moram spomenuti da “Vrzino kolo” radimo u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem Pečuh – pojašnjava Rečić.

Uskoro kreće i 16. kazališna sezona, u koju ulaze s mnogo optimizma i novim projektom Vinkovci grad terakote, u sklopu kojega planiraju ispred kazališta izložiti skulpture, također u sklopu proslave 100 godina kazališta u Vinkovcima.

- Obljetnički program kreće 2. rujna predstavom za djecu “U potrazi za dijamantnom suzom”, Gradskog kazališta Požega, dan poslije na rasporedu je predstava za odrasle ”U babinom gnijezdu”, a 10. rujna komedija “Pluća”, koprodukcija Teatara EXIT i Gradskog kazališta Sisak, u kojoj igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić. Komedija “Dnevnik fejkbuk idiota”, u produkciji Gradskog kazališta Scena Gorica stiže nam 23. rujna, a 29. rujna “Sarmica ” kazališne grupe Lectirum. U listopadu je premijera Shakespeareova “Machbeta” u koprodukciji s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, studeni je rezerviran za “Vrzino kolo”, dok u prosincu imamo božićno-novogodišnju bajku. U drugom dijelu kazališne sezone, odnosno u 2018., planiramo postaviti “Staklenu menažeriju”, “Veneru u krznu” i “Crvenkapicu” - rekao je Rečić.

Kazalište je u slavljeničkoj godini imalo mnogo uspješnica, prije svega predstavu “Tri treća tromjesečja” te “U babinom gnijezdu”, nastavljena je suradnja s modnom kreatoricom Mirnom Levaković Lombarović, koja je i ove godine organizirala lutkarsko-likovne radionice, a radovi će biti predstavljeni na izložbi 2. rujna, u 10 sati.

Ono što ih svakako veseli, prema riječima Zdenka Rečića, nastavak je suradnje s Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića iz Osijeka i premijera “Ružnog pačeta”, a u novoj kazališnoj sezoni ponovno planiraju matineju za djecu, svake prve subote u mjesecu. Kazalište iz Vinkovaca tijekom godine ostvari brojna gostovanja, puneći dvorane gdje god igraju – zadovoljno zaključuje ravnatelj Rečić.

Autor: Mario KOKAJ

Zdenko Rečić

ravnatelj

- Najljepše će biti puštanje 100 lampiona ispred našeg kazališta, a očekujem da ćemo i prigodnu ploču za tu obljetnicu postaviti na kazalište.

2. rujna

KREĆE OBLJETNIČKI KAZALIŠNI PROGRAM

Možda ste propustili...

95. OBLJETNICA SMRTI DORE PEJAČEVIĆ

Dva koncerta "Biti žena skladateljica"

13. GODINU ZAREDOM POLOŽILI VIJENAC

Požežani obilježili Cesarićev 116. rođendan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana