Zdravlje
ZDRAV JE, ALI...

Podgrijavanjem špinata se oslobađaju nitrozoamini
Objavljeno 21. kolovoza, 2017.

Kada su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici. Špinat pripada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena.

"Kada špinat odstoji, posebice ako je posrijedi termički obrađena naminica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visokokancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm.

"Ako samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.

"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. "Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok."

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom. Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala i željeza, što je netočno, jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike