Novosti
PREPORUKA MINISTRICE

Odgađaju se ekskurzije u Španjolsku do daljnjeg
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Vezani članci

TERORIZAM KAO SVAKODNEVICA

Kombijima i kamionima teroristi opet siju paniku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je upozorenje za sve koji namjeravaju putovati u Španjolsku ovih dana. Sigurnosna procjena je na razini četiri (od pet mogućih razina), dakle vrlo visoka.

S obzirom na procjenu Ministarstva vanjskih poslova, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak preporučila je svim školskim odborima (koji su zaduženi za konačne odluke) odgodu svih putovanja u Kraljevinu Španjolsku.

Sljedeći tjedan više od 1500 učenika iz Hrvatske planiralo je maturalna putovanja u Španjolsku, no nakon preporuke ministrice Divjak, očito je da neće ići na put, jer teško da će se ijedan školski odbor oglušiti na ministričinu preporuku i na vlastitu odgovornost pustiti djecu na ekskurziju, to više što u školskim odborima sjede i predstavnici roditelja.

Ravnatelj Jezične gimnazije Vladimir Minarik prati razvoj situacije i, prema njegovim riječima, već je obavijestio predsjednicu Školskog odbora Mirnu Kurtović koja će sazvati u što kraćem roku sjednicu, o čemu će ga obavijestiti. Ravnatelj nije htio prejudicirati kakva će odluka biti, s obzirom na to da on nije član Školskog odbora, ali bitno je da je procedura pokrenuta i zasigurno će uskoro biti donesena i odluka.

Predsjednica Školskog odbora Jezične gimnazije Mirna Kurtović upoznata je već sa svim preporukama i sazvat će sjednicu u utorak. “Željeli smo pričekati da vidimo još hoće li biti kakvih dodatnih informacija, preporuka i savjeta tijekom ponedjeljka pa onda da donesemo odluku”, kaže predsjednica Kurtović. Ni ona nije željela prejudicirati odluku Odbora, ali jasno joj je da ni jedan odbor, pa tako ni onaj Jezične gimnazije, ne želi ići mimo preporuke ministrice Divjak.

Iako odluka nije donesena, može se sa sigurnošću reći, ako u ponedjeljak ne bude novih informacija, da osječki srednjoškolci ovo ljeto neće vidjeti Španjolsku.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK-u, koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj, izjavio je ranije Hini da je većina aranžmana već uplaćena agencijama u Španjolskoj, pa tu mogu nastati i pravni problemi vezani za eventualno otkazivanje i povrat novca, no da će u njihovu rješavanju jako važan biti stav hrvatske Vlade.

Potvrdio je i da je Španjolska, uz Prag i Grčku, i dalje jedna od najomiljenijih destinacija hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain kaže da je većina putovanja dogovorena za posljednji tjedan kolovoza, no da je jedan dio grupa već u Costa Bravi.

"Svi maturanti koji su trenutno u Lloret de Maru dobro su, nitko od njih nije bio sinoć u Barceloni i njihovi se programi odvijaju prema planu", rekao je Fain Hini.

Što se tiče putovanja zakazanih za udarni termin od 23. do 30. kolovoza, i on ističe da se čeka očitovanje ministarstava obrazovanja i vanjskih poslova te će se sukladno tome reagirati. "Sve je spremno i organizirano, hoteli su dogovoreni jer je samo nekoliko dana do putovanja", rekao je Fain.

Upitan za mogućnost promjene maturalnih destinacija, kaže da će svaka agencija i svaka grupa morati to odlučiti za sebe. "Sve je moguće, ali treba vidjeti kakvo će biti razumijevanje partnera u Španjolskoj i osiguravajućih kuća", kaže Fain.V.Tešija

Preporuka MVEP-a

“Zbog događaja u Barceloni i Cambrilu, hrvatskim građanima za putovanje u Kraljevinu Španjolsku preporučujemo maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora”, stoji u preporuci Ministarstva vanjskih poslova. Nakon terorističkih napada koji su se dogodili 17. i 18. kolovoza 2017., Vlada Kraljevina Španjolske zasad je odlučila zadržati stupanj sigurnosne procjene na istom nivou”, priopćili su iz MVEP-a te naglasili da ako se ipak putuje u Španjolsku, preporučuje se maksimalan oprez na mjestima većeg okupljanja zbog opasnosti od mogućnosti ponavljanja terorističkih napada. “Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora. O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva RH u Madridu”, stoji u preporuci Ministarstva.

Iako formalna odluka nije donesena, može se reći da srednjoškolci ovo ljeto neće vidjeti Španjolsku

Možda ste propustili...