Novosti
SABORSKI ODBORI RASPRAVLJALI

Zbog “Tolušićeva” pravilnika izvoz nije pretrpio štetu
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.

Odbor za poljoprivredu i Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora održali su u petak zajedničku sjednicu na kojoj su raspravljali o novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede kojim se uvodi stroža kontrola većeg broja voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, koji je izazvao burnu reakciju zemalja u okruženju i prijetnju protumjerama zbog povećanja naknade za inspekcijski nadzor s 90 na 2000 kuna koje je u međuvremenu ukinuto i vraćeno na 90 kuna.

Sudionici tematske sjednice, osim članova dvaju odbora, bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskih izvoznika i Hrvatske udruge poslodavaca, kao i udruženja proizvođača voća i povrća.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nije sudjelovao na sjednici jer je bio službeno spriječen, a nije bilo ni zastupnika vladajućeg HDZ-a. Ministarstvo poljoprivrede predstavljala je državna tajnica Marija Vučković, a Ministarstvo gospodarstva državni tajnik Mario Antolić.

Državna tajnica Marija Vučković istaknula je da je glavni cilj Ministarstva poljoprivrede u izmjenama Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima bio zaštita potrošača u Hrvatskoj i EU-u.

Objasnila je da će se Pravilnik nastaviti i dalje primjenjivati u dijelu koji se odnosi na strože kontrole, dok je cijena nadzora vraćena na staru te da će se analizama utvrditi koliko ona uistinu stoji.

Naglasila je također da izmjena Pravilnika nije protivna odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jer država članica EU-a može uvesti nove usluge u poljoprivredi i naplatiti koliko želi uz dokaz da to doista toliko vrijedi.

Što se tiče posljedica ovog slučaja za hrvatski izvoz, izvoznici za sada nisu službeno prijavili štetu, kazao je Darinko Bago, predsjednik udruženja Hrvatski izvoznici.

Božica Marković iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) kazala je da su neke pošiljke hrvatske robe bile vraćene s granice, ali ih nije bilo puno te da se sav promet normalizirao od vraćanja cijene inspekcijskog nadzora na staru.

Zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković postavio je pitanje koji je bio stvarni cilj ove mjere s obzirom na to da je Hrvatska u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa zemljama CEFTA-e 2016. imala suficit od 304 milijuna eura, a s EU-om deficit od 869 milijuna eura. Hajduković, koji je zajedno sa stranačkim saborskim kolegama Joškom Klisovićem i Sašom Đujićem, zatražio sjednicu Odbora za gospodarstvo zbog ovog slučaja, ocijenio je u izjavi za Hinu nakon sastanka da odgovornima za ovaj slučaj smatra ministra Tolušića i cijelu Vladu. "Što smo na kraju postigli sa svime ovime? Samo smo se međunarodno obrukali, protiv sebe smo okrenuli svoje susjede, zamjerili smo se europskim institucijama, a na kraju ona konačna mjera, koja je trebala biti zaštita naših proizvođača, nije postignuta", kazao je.H

“Zabrinuti” za ministra

"Glavni zaključak ove rasprave je da je bila kvalitetna, ali nažalost ne očekujem neke daljnje učinke budući da oni koji su to trebali čuti, nažalost, nisu čuli. Stvarno je neodgovorno da ministra nema već 15 dana i ja sam već pomalo zabrinut za njega da nije nestao, pa bih molio da se javi bar da znamo da je živ i zdrav", poručio je Saša Đujić. Odgovarajući na pitanje novinara koji su inzistirali da im objasni gdje je posljednjih dana ministar i zašto im ne odgovara na upite, državna tajnica Vučković kazala je da je ministar "službeno odsutan" i da "izvršava svoje redovne radne zadaće." "Nije u pitanju državna tajna. Obveze su redovite kao i svaki dan, a ministar Tolušić će vam uskoro, ako vi to budete zahtijevali, sam na to pitanje odgovoriti", kazala je.

Možda ste propustili...