Svijet
SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA

Dodik prijeti, umiješao se i NATO savez
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Predsjednik Republike Srpske vidi kako u zadnje vrijeme gubi baš svaku bitku u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je NATO da se ponaša kao politička organizacija i da se miješa u unutarnje stvari u Bosni i Hercegovini, zbog čega se u RS-u sve više razmišlja o tome da se građani izjasne jesu li za ulazak BiH u taj vojni savez. Na taj način, istaknuo je Dodik, završila bi se priča u vezi s ulaskom BiH u NATO, bar što se tiče RS-a, dodavši da u Republici Srpskoj postoji konsenzus u vezi s NATO-om, ali da ga neki skriveno ruše. Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH da odbaci apelaciju Pravobraniteljstva RS i omogući da vojna imovina bude uknjižena na državu BiH, on je ocijenio da je to otimanje teritorija i imovine Republike Srpske, kao i nastavak zlouporabe pravosudnog sustava, zbog čega RS mora zaštititi svoja prava i interese.

“Ovo je vrlo ozbiljna stvar, dio je kontinuiteta udara na Republiku Srpsku koju žele razvlastiti, uzeti joj teritorij i imovinu i u tom pogledu vidljiva je nit nastavka zlouporabe pravosudnog sustava”, rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, iza toga stoje predstavnici međunarodne zajednice predvođeni Uredom visokog predstavnika (OHR), dok se u sve umiješao i NATO, posredovanjem svog zapovjedništva u BiH. Dodik je istakao da se podrškom odluci Ustavnog suda NATO “definitivno svrstao na jednu stranu”, pri čemu to nije Republika Srpska koja nema nikakvu obvezu pratiti NATO u tom pogledu. “Preko ovoga sigurno se neće prijeći, ovo je otimačina i razbojništvo najveće razine, ignoriranje međunarodnog prava i Daytonskog sporazuma”, upozorio je predsjednik Republike Srpske. Dodik je ocijenio da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “koji se oglašava samo kada treba podržati muslimane”, definitivno ne može biti sugovornik o pitanjima u BiH. “U tom pogledu mislim da se stvari sve više zaoštravaju i da RS mora zauzeti svoju poziciju, a to mora biti apsolutna zaštita naših prava i interesa”, istaknuo je Dodik.

Zanimljivo je da je Predsjedništvo BiH, kojim je predsjedavao srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović (SNSD), na 58. sjednici, koja je održana 10. lipnja 2009. godine, usvojilo zaključak da će Predsjedništvo BiH uputiti formalni zahtjev te zemlje za dobivanje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u. “Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH”, stoji u Radmanovićevom pismu iz 2009.

Eduard SOUDIL
Neobično dobar odnos HDZ-a Bih i Milorada Dodika

Nema sumnje da će Milorad Dodik na sve načine pokušati opstruirati proces knjiženja vojne imovine kao test opredijeljenosti Bosne i Hercegovine za ulazak u NATO savez. U tome smislu bit će zanimljiv odnos HDZ-a BiH prema tim opstrukcijama. Oni se moraju izjasniti jesu li za Milorada Dodika i proruski vojno-politički uticaj u BiH, ili za knjiženje vojne imovine, odnosno NATO put Bosne i Hercegovine. Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ BiH) nije željela komentirati Odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske. Uzrok te rezerviranosti je dobar politički odnos koji HDZ gaji prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana