Osijek
RADOVI NA PROČELJU ZGRADE U SVAČIĆEVOJ 2B IPAK SE NASTAVLJAJU

Suvlasnici popustili, sami će platiti uklanjanje klima-uređaja
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.

Dvadesetak dana nakon što smo pisali o stambenoj zgradi u Svačićevoj 2b, gdje su radovi na uređenju pročelja stali zbog nesuglasica oko (ne)skidanja klima-uređaja, situacija se pomaknula s mrtve točke.

Podsjetimo, suvlasnici koji su dva mjeseca bili “zarobljeni” skelom negodovali su zbog dinamike izvođenja radova, a sve se to odgodilo zbog toga što je izvođač, vukovarska tvrtka Euromix, tražio oko 2300 kuna pojedinačno za uklanjanje klima-uređaja. Kad je uređeno prednje pročelje, izvođač je, prema riječima predstavnika suvlasnika Tomislava Šimetića, rekao da neće krenuti s uređenjem stražnjeg dijela dok se klime ne uklone. Isto je potvrdio i tehnički direktor Euromixa, rekavši da su radovi stali zbog visokih temperatura, ali i da nadzor inzistira da se klime uklone. Bilo je riječi čak i o raskidu ugovora, a u međuvremenu suvlasnici su pronašli puno jeftiniju varijantu uklanjanja klime, za svaku po 300-tinjak kuna.

- Dogovoreni su radovi početkom rujna, a izvođač bi trebao odrediti točan datum. Dogovorili smo da se klima-uređaji uklone, i to za nižu cijenu, jer je iznos koji je Euromix tražio bio preskup. Datum početka radova znat ćemo službeno kroz dopis, a kad ga odrede, dan-dva ranije uklonit će se klima-uređaji. Spremni su na takvu opciju i potvrdili su da pristaju.

Inače, na sastanku predstavnika stanara nisu bili svi prisutni, no to uvijek tako bude, ali načelno su svi pristali na ovakvu opciju, rekao je Šimetić.

Isto doznajemo i u Zavodu za stanovanje, upravitelju zgrade u Svačićevoj 2b. Direktor Bojan Bodražić kaže kako je dogovor postignut i ugovor se neće raskidati. Međutim, neslužbeno doznajemo da nisu svi suvlasnici suglasni s tim da se o njihovu trošku ukloni klima-uređaj čak ni za 300-tinjak kuna, to više što nisu zadovoljni izgledom prednjega, tek uređenog pročelja. Šimetić pak pročelje smatra dobro uređenim. Kaže, bilo je nedostataka, no dio je njih uklonjen, a ostatak će se popraviti kad se djelatnici vrate na gradilište. Naposljetku, ono što je suvlasnike posebno smetalo je kemijski toalet koji ondje stoji već tri mjeseca.

- Ne znam kad će ga ukloniti, no nadam se da će to biti uskoro. Tamo nam toalet ne treba, a srećom pa su uklonili šutu sa strane - prokomentirao je Šimetić. M. Mihelić

Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

KLIME SU POSEBNE JEDINICE U PRIVATNOM VLASNIŠTVU

Na upit jesu li suvlasnici, ako to ne stoji u ugovoru s izvođačem, morali ukloniti klime o vlastitom trošku, direktor Zavoda Bojan Bodražić kaže da klime nisu zajednički dio zgrade, nego su postavljene dodatno, i to mimo odluke Grada.

- To je posebna jedinica u privatnom vlasništvu, koje se onda trebaju ukloniti o vlastitom trošku, osim ako to nije drukčije ugovorom definirano. Kad izvođač mjeri zgradu, zanimaju ga zajednički dijelovi, a ne broj klima. A što da netko nema klimu, a novac koji je i njegov u zajedničkoj pričuvi utroši se na njihovo uklanjanje? - protupitanjem odgovara Bodražić.

Uklanjanje klima ipak neće stajati 2300 kuna, nego tristotinjak po uređaju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana