Regija
RODITELJI NAJAVLJUJU PROSVJED

Vratite pravedniji obračun, ili djecu ne vozimo u školu
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja prošle je školske godine srezalo troškove prijevoza djece s poteškoćama na pola

ĐAKOVO - Do početka nove školske godine ostalo je samo nešto više od dva tjedna, a hoće li u školske klupe sjesti i učenici s poteškoćama u razvoju koji pohađaju posebne odjele i odgojno-obrazovne skupine Osnovne škole Vladmira Nazora u Đakovu, ako je suditi prema najavama roditelja, ovisi isključivo o odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naime, kako smo i pisali u lipnju, spomenuto Ministarstvo još je početkom ove godine donijelo odluku o novom načinu sufinanciranja individualnog prijevoza djece s posebnim potrebama koji obuhvaća samo troškove prijevoza do škole i natrag, i to u iznimno niskim iznosima. Roditelji tvrde kako su im iznosi smanjeni na više od upola. U đakovačkoj školi ova se odluka počela primjenjivati u travnju, a ogorčeni roditelji najavili su kako će, ne vrati li se na staro, održati mirni prosvjed na početku nove školske godine, odnosno djecu neće dovoditi u školu dok Ministarstvo obračun ne vrati na staro.

- Taj obračun nikako ne štima! Do travnja, kada su nam srezali trošak puta, dobivala sam iznos jednak onom koliko iznosi mjesečna karta od mog sela do Đakova. Do travnja sam, znači, dobivala oko 450 kuna, a od travnja upola manje. Gdje je tu logika? Također, pitam se zna li gospoda u Ministarstvu da je ovdje riječ o najpotrebitijima u našem društvu? Da su to teški invalidi koje bi roditelji, kako je to neko mudar u Ministarstvu domislio, trebali čekati pred školom čak četiri i pol sata - ogorčena je majka dječaka iz okolice Đakova.

Odluka za polugodište

Kada smo u lipnju o ovoj temi tražili očitovanje Ministarstva, pojasnili su nam da je odluka donesena za školsku godinu 2016./2017., istina, pomalo je nejasno zašto je donesena u drugom polugodištu, ali i da za sljedeću godinu donose novu.

Odlukom je, kako su nam tada pojasnili, definirano da ako je riječ o individualnom prijevozu roditelja, Ministarstvo nadoknađuje troškove goriva prema prijeđenom broju kilometara, od kuće do škole i natrag, i to 10 posto važeće cijene goriva za vozilo kojim roditelj obavlja prijevoz te su škole dužne u skladu s tim slati mjesečne zahtjeve Ministarstvu na isplatu. Roditelju se priznaju troškovi prijevoza kada prevozi dijete od kuće do škole i od škole do kuće, odnosno kada je djetetu s teškoćama u razvoju roditelj pratitelj u prijevozu.

Zanimljivo je i da se, kako su nam pojasnili u Ministarstvu, redoviti troškovi prijevoza učenika s teškoćama u razvoju koji se mogu organizirati javnim putničkim prijevozom (tramvaj, autobus, vlak, brod) financiraju iz proračuna Grada, odnosno Županije.

Ne štimaju kilometri

Osim što su ogorčeni rezanjem putnog troška, roditelji ukazuju na još jedan veliki propust. Naime, u suglasnosti za sufinanciranjem povećanih troškova prilagođenog prijevoza za učenike s teškoćama u razvoju koju je Ministarstvo u travnju dostavilo Nazorovoj školi navode se i imena učenika koja su u tom razdoblju pohađala školu, kao i kilometri koje dnevno prijeđu.

- Imamo primjer dvoje djece koji žive u Đakovu na istoj adresi, jednom piše da dnevno prelazi 15, a drugom 16 kilometara. Također, riječ je o djeci koja žive u Đakovu mnogo bliže školi nego dijete iz Selaca kojem uz ime stoji da prelazi dnevno 11 kilometara. Koliko smo čuli, navodno su u Ministarstvu kilometre mjerili preko Google maps - kaže mama iz Đakova.

Kada Ministarstvo planira donositi novu odluku, pitali smo jučer u službenom upitu, no do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

Maja MUŠKIĆ
Dvjesto kuna mjesečno?!

Ana Petrović, majka dječaka Patrika iz đakovačkog prigradskog naselja Selci Đakovački koja, kako piše u tabeli koju je Ministarstvo dostavilo Školi, dnevno prelazi 11 kilometara kako bi dijete dovezla u školu i odvezla kući, mjesečno bi na to ime trebala dobiti oko 200 kuna.

- Cijeli mjesec trebala bih pokriti potrebe goriva s tim iznosom, i još čekati u gradu cijelo prijepodne ili poslijepodne i ne ići kući? - pojašnjava problem majka Ana.

ČEKAJU

najavljeni novi obračun još nije donesen

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana