Crna kronika
DJELATNICI UNIKOMA GASILI POŽARE

U samo nekoliko sati deponij je gorio dva puta!
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Velike vrućine mogu prouzročiti zapaljenje bačenoga otpada, upozorava zamjenik direktora Unikoma, Anetić

Baš kad su se oporavili od požara koji je buknuo na ekootoku na Sjenjaku, djelatnici Unikoma ubrzo su opet imali pune ruke posla. Naime, najprije noću, a potom i tijekom večeri istoga dana zapalio se deponij Velika Lončarica, no, srećom, nije došlo do štete većih razmjera. Iako bi se na prvu pomislilo da je požar podmetnut, nije iznenadio djelatnike Unikoma, točnije, Stevu Anetića, zamjenika direktora te tvrtke.

- Moram reći da to nama nije ništa neuobičajeno, jer se događa otprilike svake dvije godine. Požar nastane zbog kakvog stakla, nije rijetkost da dođe do samozapaljenja. Velike su vrućine i nije čudno ako se bačeni otpad površinski zapali. I ovaj se put dogodilo da je gorjelo, no naš djelatnik je požar ugasio bez ikakvih posljedica - objasnio je Anetić, dodavši da se požar većih razmjera ne može očekivati jer je cijelo brdo prekriveno zemljom. Samo prostor od stotinjak četvornih metara, kamo se dovozi otpad i koji eventualno nije pokriven, može prouzročiti požar, no manjih razmjera, kakvi su se u razmaku od samo nekoliko sati i dogodili prošlog vikenda. Anetić kaže da požar gase njihovi djelatnici, a vatrogasci su ondje tek kako bi osigurali da se eventualno vatra ne rasplamsa.

Kako bilo, djelatnici Unikoma u samo četiri dana gasili su što vjerojatno podmetnute požare što one na čiji nastanak ne mogu utjecati. Zahvaljujući brzoj intervenciji stavili su ih pod kontrolu, uz apel građanima da ne potpaljuju ekootoke namjerno, odnosno ne ubacuju zapaljive predmete kako ne bi došlo do požara. Ovaj put, srećom, požar se nije rasplamsao, no sljedeći put to ne mora biti tako.

Marija MIHELIĆ
POŽARI DEPONIJA (NE)OČEKIVANI

Da požar deponija nije rijetkost, pokazuju i slični slučajevi diljem Baranje. U Dardi je buknuo požar na tamošnjem deponiju, vatrogasci su ga utišali, a nakon ponovne aktivacije radnim strojem koji je otpad prekrivao zemljom utišana su sva žarišta. Požar deponija dogodio se i u Županji. Uzroci su bili nepoznati, no vjerojatno je uzrok velika količina otpada, baš kao i u osječkom slučaju. Zanimljivo je da su u svim slučajevima deponiji gorjeli u ljetnim mjesecima, pa stoji izjava zamjenika direktora Anetića da je i sunce neposredni krivac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike