Kultura
“PEČAT” BORNE VUJČIĆA, 20. I 21. KOLOVOZANA VELIKOM BRIJUNU

Ljudske sudbine zapečaćene ideologijom postdemokratskog sistema
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.

VELIKI BRIJUN - Predstava “Pečat” Borne Vujčića, u režiji Lee Anastazije Fleger, bit će izvedena 20. i 21. kolovoza u vrtu Etnografskog muzeja na Velikom Brijunu, u sklopu 17. sezone Kazališta Ulysses. U glavnoj ulozi nastupa Goran Grgić te mladi glumci Katarina Strahinić i Silvio Mumelaš.

Radnja prikazuje ljudske sudbine zapečaćene ideologijom postdemokratskog sistema uspostavljenog nakon revolucije, preispitujući granice između utopije i distopije te postavke za postojanje idealnog društva. Drama je pokušaj da se umjetničkim djelom uđe u dijalog s kontroverznim, a opet sveprisutnim pitanjima o društvu u kojem se (s)nalazimo.

Mladi autor Borna Vujčić predstavu „Pečat“ , praizvedenu 2015., posvetio je svom pokojnom ocu, dramatičaru Borislavu Vujčiću, suosnivaču Kazališta Ulysses.

- Zanosimo se fantazijom društva bez kontrole, pa se začas prestrašimo dublje pomisli na takav svijet. A kad okrenemo ploču i pomislimo kako je čovjeku vodstvo suđeno, suočimo se sa sjećanjima na mnoge koji su snažnom vlašću svoje narode unakazili. Radi se o problemu čije je rješavanje posao u rangu Sizifovog. Razlog tome je, postat će jasno svima, ljudska narav. Neki se u njoj trude se vidjeti neiskvarenu dobrotu, ali od toga ih lako može razuvjeriti svaka dnevna novina. Teško je reći je li sablasno ili tužno pomiriti se s tim da nema drugog krivca za ove nepravde od nas samih – objasnio je Vujčić. N.Vek.

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike