Sport
BOJAN BODRAŽIĆ:

Ustroj i organizaciju ŽNK-a Osijek prenijeti i na državnu razinu
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Imenovanje predsjednika ŽNK-a Osijek Bojana Bodražića čelnim čovjekom komisije HNS-a zadužene za ženski nogomet logičan je i prirodan izbor. Ipak Bodražić dolazi iz najbolje ženske nogometne ekipe Hrvatske.

On je prije 11 godina došao na funkciju sportskog direktora ŽNK-a Osijek i do danas, paralelno s njegovim klupskim aktivnostima, popularne su “zečice“ stalno osvajale dvostruku krunu na domaćim travnjacima te posljedično sudjelovale u Ligi europskih prvakinja. Tako će i krajem ovoga mjeseca u Gradskom vrtu ugostiti sedmu kvalifikacijsku skupinu, gdje će Bodražić prvakinje Islanda, Farskih Otoka i Makedonije te službene osobe iz UEFA-e dočekati u funkciji predsjednika klupskog prvaka Hrvatske, koji je, uz seniorske uspjehe prošle sezone, odlične rezultate ostvario i u mlađim uzrastima. Kadetkinje su također bile najbolje u državi, a starije pionirke prvakinje u regionalnoj ženskoj i muškoj konkurenciji. U međuvremenu su oformljene još dvije mlađe kategorije nogometašica (U-9 i U-11), a s najperspektivnijama sklopljeni su stipendijski ugovori...

Uzor ŽNK Osijek

ŽNK Osijek, dakle, odlično je ustrojen i uzorno organiziran, zbog čega su svi klubovi, ali i ostali involvirani u ženski nogomet digli palac kada je Izvršni odbor HNS-a predložio Bojana Bodražića za predsjednika Komisije za ženski nogomet.

- Moj izbor konsenzusom posebice me raduje, kao i bezrezervna potpora predsjednika HNS-a Davora Šukera, koji ima želju podignuti i približiti ženski nogomet muškome. Budući da sam više od desetljeća neposredno uključen u klupske aktivnosti, svjestan sam težine zadaće, ali da nemam viziju i program, ne bih se prihvaćao toga posla, koji, dakako, neću moći sam (od)raditi. Očekujem pomoć svih uključenih u to, a od suradnika lojalnost i iskrenost, jer u suprotnome teško će biti napretka. U vrlo dobro složenom timu su Alojzije Šupraha i Neven Šprajcer te nacionalni instruktor za razvoj Hrvoje Matijević, povjerenik za natjecanje Tomislav Kuzman i tajnik svih državnih reprezentacija Denis Lukša – istaknuo je Bodražić najbliže suradnike koji su pretpostavka za ispunjavanje postavljenih ciljeva.

Do ciljeva se sigurno neće lako i brzo doći?

- Nedvojbeno je potpora svih struktura stigla (i) zbog moga angažmana u Osijeku, kakvu organizaciju namjeravam prenijeti na državnu razinu. Naglasak će biti na rad u klubovima, odnosno s mladeži, zbog čega ćemo dati prioritet i potporu te motiv struci, kao i svima koji iskreno i predano rade na razvoju ženskog nogometa. Zastupat ću jednakost klubova, pa će tako i moj Osijek biti u istoj ravnini jer bez prave konkurencije i naš smisao postaje upitan. Klubovi moraju postati baza i biti na prvom mjestu, tako da će njihove potrebe biti primarne. Osobnim spoznajama dodat ću inicijative s terena i tako izići pred komisiju kojom predsjedam i u suradnji iznjedriti prijedlog koji ćemo dati Izvršnom odboru HNS-a na razmatranje i implementiranje.

Grassroots program

Kako planira poboljšati ženski nogomet u Hrvatskoj, čulo se u nastavku.

- Potreban je pojačan rad na UEFA-inim projektima za razvoj ženskog nogometa, zbog čega će trebati reorganizirati instruktorske službe u edukativnom i financijskom smislu. Bit će ponuđena dva modela, od kojih će struka odabrati budući. Morat ćemo znatno bolje iskoristiti UEFA-in Grassroots program, iz kojeg se povlače sredstva, u čemu smo bili prilično neučinkoviti. Uspijevali smo, naime, povući 400-tinjak tisuća eura, a zemlje iz našeg neposrednog, istočnog, okruženja desetak puta više. Uspijemo li u toj nakani, tada će sve biti puno lakše provesti, a i više stručnjaka najviših referencija imat će motivaciju posvetiti se radu sa ženskom populacijom, čemu su i predrasude sigurno još uvijek prepreka.

Znači, problem u ženskom nogometu je struka? Bodražić naglašava i igrački kadar.

- Sigurno nedostaje trenera, tako da će jedna od prvih akcija biti omogućiti vođenje ekipa i onima s “B“ licencijom, a što je dopušteno u Ligi prvakinja. Kako je u većini klubova problem i s igračkim kadrom, pokušat ćemo uvesti da mogu igrati i dvije igračice do 15 godina, uz specijalistički pregled. To su neke od kratkoročnih ideja prijeko potrebnih za razvoj i upravo stoga se nadam da će nakon skorašnjih izbora u HNS-u u ženskom nogometu ostati samo oni koji su u njemu poniknuli i nešto mu dali, premda se ne odričemo svakoga drugoga koji će raditi za njegovu dobrobit – dodao je Bodražić, kojemu očito ne nedostaje entuzijazma.

Dražen LEKŠAN
JAČATI REPREZENTACIJU

Bojan Bodražić posebno se osvrnuo na žensku nogometnu reprezentaciju Hrvatske, svjestan je da bez jačih klubova neće biti ni dobre nacionalne selekcije.

- U A vrsti ima dosta igračica s inozemnom adresom, ali moramo ih što više s opravdanim razlogom uključivati iz hrvatskih klubova, koji se i zbog toga moraju pojačati u svakom smislu. U reprezentativnim akcijama moramo načiniti iskorak u prijateljskim utakmicama i pripremama kako bismo postali konkurentniji, a izbornicima dati potporu i omogućiti nesmetan rad. U tom kontekstu trebali bismo iskoristiti veze predsjednika HNS-a Davora Šukera, koji je već otvorio put prema Dalekom istoku, odnosno Kini, Japanu i Jordanu, pa i Rusiji, čija su tržišta golema i u nogometnoj su ekspanziji te bi se mogla izvući višestruka korist - rekao je novoizabrani predsjednik Komisije za ženski nogomet.

PLENUM KLUBOVA 22. KOLOVOZA

Prva radna akcija novog predsjednika komisije HNS-a za ženski nogomet bit će plenum klubova Prve hrvatske ženske nogometne lige. Održat će se 22. kolovoza u Osijeku, na dan kada “zečice” startaju u Ligi europskih prvakinja, pa će svi sudionici potom biti gosti na večernjoj utakmici.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike