Svijet
REMILITARIZACIJA MAĐARSKE

U škole se vraća vojno obrazovanje
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Mađarska uvodi za djecu obveznu nastavu iz vojne obrane na kojoj će se poticati spremnost na uporabu oružja

Mađarski premijer Viktor Orban ne odustaje od potpunog zatvaranja te zemlje za izbjeglice i migrante. Ne odustaje ni od promicanja domoljublja, a sada je povukao i potez koji jako podsjeća na vrijeme totalitarno-militarističke Mađarske - u škole se vraća vojna obrana kao obvezni predmet. Na nastavi će se, naime, poticati domoljublje i spremnost na uporabu oružja!

Budi to sjećanja i u Hrvatskoj, u kojoj je, kao i u ostalim YU republikama, u školama obvezan bio predmet Obrana i zaštita, na kojemu su se sklapale i rasklapale “papovke” te se iz njih pucalo, bacale su se školske granate, gledali partizanski filmovi uz prisjećanje na narodne heroje...

Sve su bivše države srednje i jugoistočne Europe oko 1989. godine ukinule takav predmet, uz do tada gotovo neviđeni konsenzus. Oko malo drugih mjera u obrazovnoj reformi u društvima te regije vladao je takav konsenzus kao kada je bila riječ o ukidanju “vojnih” predmeta, podsjeća Deutsche Welle.

Sada se pak u Mađarskoj ponovo uvodi obvezna nastava iz vojne obrane za djecu i mlade. Ministarstvo za ljudske resurse i Ministarstvo obrane od Orbana su dobili nalog da do kraja godine izrade “Patriotski obrazovni program za obranu domovine” za školsku nastavu, na kojoj učenici trebaju biti poticani na domoljubne stavove i veliku spremnost na obranu.

Ministarstvo za ljudske resurse, koje se bavi i pitanjima obrazovanja, zadužilo je zamjenika državnog tajnika Zoltana Maruzsa da se pozabavi pojedinostima o novoj nastavi o vojnoj obrani. On kaže da nije riječ o posebnom predmetu, nego o odgojnom konceptu koji bi trebao biti uključen u Nacionalni obrazovni plan. “Govorimo o životnom osjećaju koji već sada postoji u nastavi povijesti i zemljopisa i koji također može biti u glazbi i sportu. Zamišljamo uvođenje nastave streljaštva ili borilačkih sportova. Važno je da obrazovni sustav stanovništvu posreduje obvezu obrane domovine i domoljublja”, rekao je Maruzsa.

Stručna javnost zgrožena je tom idejom mađarskog premijera. Predstavnici sindikata pedagoga, stručnjaci za pitanja obrazovanja i politolozi u mađarskim su medijima izrazili zgražanje zbog te namjere govoreći o militarizaciji škola.

U razgovoru za DW stručnjak za političko obrazovanje Sindikata pedagoga János Szüdi mađarskoj vladi zamjera da poseže za najlošijom tradicijom komunističke obrazovne politike. “Mi smo prije u školi učili streljaštvo i ispaljivanje granata. To je bila i jest pogreška. Baš kao i tada, država sada sve više želi odrediti obrazovne ciljeve. Prvo su došli programi o moralno-etičkom obrazovanju, sada dolazi patriotsko-vojno obrazovanje, općenito vlada želi najradije cijelu zemlju obrazovati u skladu sa svojim predodžbama”, kaže Szüdi.

Eduard SOUDIL
STRELJANA NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU

Žestoko je protiv uvođenja vojne obrane u obrazovni sustav, koje bi uključivalo i postavljanje streljana u školska dvorišta, i politolog te direktor liberalnog instituta za politička istraživanja Political Capital Péter Krekó. On za DW ističe da se ovdje, s jedne strane, radi o eksplicitnoj remilitarizaciji Mađarske, nakon ukidanja obveznog služenja vojnog roka 2004. godine. S druge strane, vlada je višestruko pokazala da domoljubne aspekte u obrazovanju u najmanju ruku smatra jednako važnim kao i pružanje znanja. Zbog toga je mađarski obrazovni sustav već sada na opasan način postao poprište ideološke indoktrinacije, smatra Krekó.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike