Crna kronika
POŽARI I DALJE BJESNE

Izgorjele su stotine hektara
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Gašenje požara u zaleđu Vodica otežavao je istočni vjetar

Požar u Prpuši kod Šestanovca lokaliziran je, no gasitelji su ostali na terenu jer se strahovalo da on opet može buknuti. Izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Taj je požar gasilo stotinjak vatrogasaca s 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor.

Gašenje požara koji je u srijedu buknuo u zaleđu Vodica otežavao je istočni vjetar koji je počeo puhati tijekom noći, rekao je za Novu TV Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

- Požar se okrenuo u smjeru Zatona. Vatra je došla na stotinjak metara od kuća, ali sada se taj dio žarišta drži pod kontrolom i nema opasnosti - pojasnio je zapovjednik.

Čim je svanulo, u pomoć gasiteljima stigle su i zračne snage – tri kanadera i dva air tractora. Tijekom noći vatrogascima su u obuzdavanju požara pomagali vojnici, koji su popodne stigli na požarište, a u obilasku je bio i ministar obrane Damir Krstičević.

Reporter Nove TV Šime Vičević javio se s terena i potvrdio da kuće nisu ugrožene, ali još ima otvorenog plamena i dima. Štete se tek trebaju procijeniti, ali već je sada vidljivo da je stradalo dosta maslinika, vinograda i smokava. “Bilo je ovdje problema i tijekom noći, vatra se širila na dvije strane. Kuće u ovom trenutku nisu ugrožene, ali požar i dalje plamti. Izgorjelo je gotovo 300 hektara, a lokalni stanovnici izrazili su sumnju da je vatra podmetnuta, što su posumnjali i vatrogasni zapovjednici, jer na ovom području posljednjih dana gori doslovno svakodnevno”, javila je Nova TV.

Mještanin kojemu je izgorjelo 40 stabala maslina i dio vinograda kazao je kako će mu trebati pet godina da to obnovi.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika u četvrtak, 17. kolovoza, od ranog su jutra bile angažirane na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji.

Eduard SOUDIL/H
NA POŽARIŠTU I 72 VOJNIKA

“Zbog velikih razmjera požara u pomoć gasiteljima bila su upućena, prema odluci ministra obrane, 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a na temelju zahtjeva županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića”, navedeno je u jutrošnjem priopćenju MORH-a.

Možda ste propustili...

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike