Ekonomija
POKRIVENOST UVOZA IZVOZOM JE 65 POSTO

Najviše uvozimo meso, čokoladu, kruh i kolače
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Negativna bilanca iznosi 299 milijuna eura i povećana je za 13 milijuna eura

U prva četiri mjeseca 2017. Hrvatska je uvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 842 milijuna eura, a izvezla robe u vrijednosti od 543 milijuna eura.

U prijevodu, pokrivenost uvoza izvozom je 65 posto te je neznatno bolja nego u istom razdoblju prethodne godine, kada je bila 64 posto. Uspoređujući prva četiri mjeseca 2017. i 2016. izvoz je povećan za devet posto, a uvoz za 7 posto. Negativna bilanca iznosi 299 milijuna eura i povećana je za 13 milijuna eura. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom izvozu roba čini 13 %, a u ukupnom uvozu roba čini 12 %, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

- Glavni trgovinski partner Hrvatske zemlje su EU-a, kako u izvozu tako i u uvozu. Tako je na tržište EU izvezeno 57 % vrijednosti ukupnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (310 milijuna eura), a iz EU uvezeno čak 86 % vrijednosti ukupnog uvoza (725 milijuna eura). Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržište zemalja CEFTA-e (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Srbija i Kosovo, nap. a.) u prva četiri mjeseca 2017. čini 27 % ukupnog izvoza, a uvoz iz CEFTA-e je 6 % ukupnog uvoza. Naša glavna izvozna tržišta su i dalje Slovenija, Italija, Bosna i Hercegovina, Njemačka i Srbija, a glavna uvozna tržišta Njemačka, Mađarska, Italija, Slovenija i Nizozemska - ističu u DZS-u.

Najviše uvozimo proizvoda u kategorijama mesa (102 milijuna eura – povećanje za 13 % u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine), mlijeka i mliječnih proizvoda (64 milijuna eura– povećanje za 25 %), proizvoda na bazi žitarica i škroba (59 milijuna eura – ista razina), hrane za životinje (58 milijuna eura – povećanje za 4 %) te voća (54 milijuna eura – povećanje za 1 %).

Najznačajniji su uvozni proizvodi: svinjsko svježe meso, čokolada, kruh, pecivo i kolači te stočna hrana.

Po kategorijama najviše izvozimo ribe (67 milijuna eura – povećanje za 7 %), različite prehrambene proizvode (55 milijuna eura – ista razina), žitarice (45 milijuna eura – povećanje za 24 %), proizvode na bazi žitarica i škroba (43 milijun eura – povećanje za 6 %), pića i alkoholna pića (40 milijuna eura – povećanje za 9 %).

Glavni izvozni proizvodi u prva četiri mjeseca 2017. jesu svježa riba (tuna), šećer, čokolada, kukuruz, soja u zrnu i sladni ekstrakti.

Eduard SOUDIL

Glavni izvozni proizvodi u prva četiri mjeseca 2017. su tuna, šećer, čokolada, kukuruz i soja

TOP 10 IZVOZ

l riba, svježa ili rashlađena

l šećer od šećerne repe i trske

l čokolada i drugi proizvodi s kakaom

l kukuruz

l sladni ekstrakti

l kruh, pecivo, kolači i ostali pekarski proizvodi

l pripravci za hranidbu životinja

l preparati za umake i pripremljeni umaci

l ostale prerađevine od mesa

l svinje

Top 10 uvoz

l svinjsko meso, svježe, rashlađeno ili zamrznuto

l čokolada i drugi proizvodi s kakaom

l kruh, pecivo, kolači i ostali pekarski proizvodi

l pripravci za hranidbu životinja

l mlijeko i vrhnje

l sir i skuta

l uljane pogače i ostala biljna ulja

l goveda

l kava, pržena ili nepržena

l voda, mineralna ili s dodatkom šećera

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

IZGRADNJA DALEKOVODA I TRANSFORMATORSKE STANICE

Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji

Najčitanije iz rubrike