Osijek
STUDENTI O SVOJIM ISKUSTVIMA S LJETNIM POSLOVIMA

Za dva se tjedna na Jadranu može zaraditi dobra mjesečna plaća
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Ljetni su poslovi studentima često posljednja prilika da si zarade dobar džeparac prije nego što krenu prvi ispitni rokovi. Dok traju predavanja i rokovi, mnogi od njih, zbog mnogo obveza, ne stignu raditi ništa sa strane, pogotovo ne na puno radno vrijeme. Stoga je tih nekoliko tjedana tijekom srpnja, kolovoza pa i rujna idealno za povećanje budžeta. Najlakše je opustiti se tijekom ljeta na plaži i prepustiti roditeljima brigu o financijama, ali oni odgovorni, vrijedni i savjesni sami će se pobrinuti za to da si osiguraju prihod kojim će si pokriti troškove izlazaka, ulaznica za koncerte, odjeću ili neki gadget.

Nekoliko je osječkih studenata s nama podijelilo svoja iskustva o ljetnim poslovima, koliko se gdje može zaraditi i zašto bi drugi studenti već sljedećeg ljeta trebali slijediti njihov primjer.

Satnica i napojnica

- Prošle sam godine odradila dva mjeseca u Crikvenici, s još šest, sedam studenata. Satnica je bila 25 kuna i mogla sam zadržati svu napojnicu, što je nekima od kolega bilo iznenađenje jer su na nekim prijašnjim radnim mjestima svu “bakšu” morali davati šefovima. Plaća je bila 5500 kn, a napojnica još otprilike polovinu plaće. Imali smo besplatan smještaj i hranu; smještaj je bio soba 4 x 3 s dva kreveta na kat i stolicom, ali imali smo klimu i bili smo na katu kuće u kojoj je bio restoran, tako da je bilo u redu - prepričava nam svoje iskustvo studentica Irena, koja se i ove godine zaputila raditi na Jadran.

Njezina je kolegica radila u Vodicama i također je zadovoljna time kako je ondje prolazila.

- Bila sam zadužena za konobarenje i čišćenje apartmana dva puta tjedno. Plaća je bila 4000 kuna, ali nije bilo toliko naporno jer sam radila u restoranu koji je posluživao goste apartmana koji su dan prije odabrali jednu od dviju opcija i samo ju je trebalo donijeti na stol. Bila sam slobodna od 11 do 17 sati svaki dan i šef je baš dobar čovjek. Radio je sa mnom kao konobar. Smještaj je bio jedna od većih soba u kući s apartmanima koje je iznajmljivao, a u kojoj smo bile nas tri studentice. Na raspolaganju smo imali potpuno opremljene kuhinju i kupaonicu. Zadovoljna sam tim iskustvom, svačeg sam se naslušala od prijatelja - kaže Vedrana.

Od restorana do benzinske

Student Goran još je jedan od onih koji su zadovoljni svojim iskustvima i zaradom, iako su, kako kaže, njegove znance znali izrabljivati i ne plaćati ih.

- Najprije sam radio u studentskoj menzi za 20 kuna po satu, a trenutačno sam zaposlen preko studentskog ugovora u jednom restoranu brze hrane, gdje mi je satnica 22 kune zbog sezone. Inače, relativno sam dobro prošao s poslovima, dok su mom prijatelju obećali satnicu od 30 kuna, a na kraju se ispostavilo da je radio za 20 kuna po satu. To je još i dobro, ima onih kojima uopće ne isplate plaću, pa se moraš s njima natezati mjesecima nakon toga - kaže Goran.

Studentica četvrte godine Učiteljskog fakulteta u Osijeku već drugu godinu radi na jednoj benzinskoj postaji. Iako nema stalnu plaću, nego ovisi o napojnicama, kaže da se i tako može vrlo dobro zaraditi u jednom danu.

- Taj posao najčešće obavljaju studenti, treba se prijaviti kod njih nekoliko mjeseci ranije i zatim, ako vas izaberu, potpisujete ugovor, jer je jako teško upasti. Radi se 15 dana u smjenama od sedam sati i u prosjeku se zaradi 200 kuna po danu. Dosta ovisi o tome u kojoj ste smjeni, kao i koji je dan u tjednu, jer kad je smjena turista, može se zaraditi i do 350 kuna, pa čak i više. Posao je sam po sebi super, nije zahtjevan i naporan, a u ta dva tjedna zaradiš jednu dobru mjesečnu plaću - priznaje Ana.

Dodajmo da su najbolje plaćeni poslovi oni fizički, gdje se za sat vremena može zaraditi od 18 do 35 kuna. No, sve se svodi na to da ponekad nije toliko važna zarada, koliko je važno to da vas poslodavac cijeni kao radnika, omogući normalne uvjete rada i na kraju stimulira, a vi se, dakako, dokažete najbolje što možete. A. Andrejek

POREZ NA STUDENTSKU ZARADUVIŠU OD 15.000 KUNA GODIŠNJE

Ovogodišnja je porezna reforma okrznula po džepu i studente koji su zaposleni posredovanjem studentskih servisa. Kako je prvi izvijestio portal Srednja.hr, prijeđe li student godišnji limit zarade od 15.000 kuna (umjesto dosadašnjih 50.000), plaćat će porez od 24 % i prirez. Prelaskom ovog limita student ujedno prestaje biti i porezna olakšica roditeljima. Studenti će za povrat poreza morati pričekati ljeto 2018. godine.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike