Osijek
TRAGOM PRITUŽBI GRAĐANA

Što učiniti ako želite ukloniti neko stablo?
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Drvoredi javorolisnih platana već desetljećima pridonose krajobrazu grada Osijeka, posebice njegovim prilazima iz smjera Čepina, Josipovca i Nemetina. No, svojim masivnim korijenjem, bujnim krošnjama i korom koja se ljušti sve češće stvaraju probleme građanima, vozilima i objektima, čime njihova estetska vrijednost pada u drugi plan.

Tako smo nakon pritužbi građana na platane iz Cvjetnog naselja, duž Ulice sv. Leopolda Bogdana Mandića, otkrili koja je propisana procedura za uklanjanje stabala koja na javnim površinama ugrožavaju sigurnost stanovnika, ili nepovoljno utječu na infrastrukturu.

Iz Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Osijeka ističu kako su platane zaštićene sukladno Odredbama za provedbu Generalnog urbanističkog plana, ali se unatoč tome uklanjaju ili orezuju, ako utječu na sigurnost građana.

- Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje izlazi na teren na svaki zahtjev građana podnesen u pisarnici Grada Osijeka. Svako se stablo zdravstveno pregleda te se, u skladu s trenutačnim stanjem, odobrava njegovo orezivanje ili uklanjanje. Problemi koje građani najčešće navode u slučaju platana jesu zatvoreni odvodi kanalizacijskih cijevi, suhe grane u krošnji i vrane kojima visoka stabla služe kao noćno odmorište i mjesto za svijanje gnijezda - navodi Ljiljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela.

Dodaje kako u slučaju problema s vodovodnim instalacijama, građani uz zahtjev za uklanjanjem stabla trebaju priložiti odgovarajuću potvrdu nadležne tvrtke - Vodovod-Osijeka.

Platane se svake godine orezuju ili uklanjaju prema predmetnim zahtjevima. Često su to zdravi primjerci drvoreda, koji se ne preporučaju uklanjati u velikom broju zbog globalnog zatopljenja, narušavanja okoliša ili, jednostavno, zbog sporosti rasta zamjenskih stabala. Upravo je to jedino rješenje - ako se ukloni platana ili neko drugo stablo s javne površine, Povjerenstvo pronalazi zamjensku vrstu koja će ubrzo biti posađena, ako je pogodna zatečenoj vrsti tla i otporna na vremenske uvjete cijele godine.

Naposljetku, ako Povjerenstvo za hortikulturu odobri uklanjanje ili orezivanje stabala, na teren izlaze djelatnici tvrtke Unikom i u kratkom roku rješavaju problem. M. Mandić

Građanin treba predati zahtjev u pisarnici gradske uprave, nakon čega izlazi na teren Povjerenstvo za hortikulturu

Najčitanije iz rubrike