Osijek
NA TRŽNICU U POTRAZI ZA ZIMNICOM

Franka: Domaći je sok od rajčice nezamjenjiv
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Rajčica se trenutačno na tržnici prodaje za pet i šest kuna za kilogram

Gdje pronaći najbolje povrće za zimnicu nego na tržnicama, među njima i na onoj s najbogatijom ponudom - gornjogradskoj. Pokazuje to i broj kupaca koji svakodnevno, pa i u vrijeme našeg posjeta u četvrtak, nabavljaju sezonsko povrće kako bi si osigurali ukusnu zimnicu, bilo da je riječ o ukiseljenoj paprici, ajvaru, turšiji ili pak soku od rajčice.

Rajčica je, kaže prodavačica Franka Ergotić, najtraženija ovih dana, što, kaže, ne čudi jer je sok od rajčice vrlo zdrava namirnica, primjerice, pogodna za snižavanje krvnoga tlaka.

- Domaći je sok od rajčice nezamjenjiv. Ja ga godinama pripremam, i to na tradicionalan i vrlo jednostavan način. Rajčicu očistim i izrežem te potom dobro prokuham. Nakon nekog vremena kožica se sama odvoji. Tako skuhanu rajčicu propasiram i potom ponovno stavim kuhati te dodam soli po ukusu. Kad je gotovo, ne stavljam konzervans ni neko drugo povrće. Netko stavlja celer, mrkvu ili peršin, ali ja ne - podijelila je s nama svoj prokušani recept prodavačica Franka. Dodaje da se skuhana rajčica poslaže u tople boce koje se potom odlože u košaru, prekriju dekom i dodatno jastukom te se ostave da se same ohlade, za što su potrebna i do tri dana.

Inače, rajčica se na tržnici prodaje za pet i šest kuna za kilogram, a u ponudi je i velik izbor paprike. Tzv. paradajz-paprika stoji tri, obična babura pet, dok je paprika roga osam kuna za kilogram. I ponuda ostalog povrća bogata je pa tako patlidžan stoji pet kuna, dok je kilogram luka tri kune. Kilogram se krumpira prodaje za tri, odnosno dvije kune za kilogram na veliko, a na nekoliko se mjesta može kupiti i raštika koja u vezici stoji pet kuna. Kilogram mahuna stoji koliko i kilogram graha - 15 kuna.

Marija MIHELIĆ
IZ MANDIĆEVCA GROČANKA, PRIMA, KARDINAL, VIKTORIJA, MATILDA...

Zelena salata, mljeveni badem, ulje sjemenki od grožđa i sve to začinjeno mljevenim kožicama grožđa specijalitet je koji je na ovotjednom Zelenom četvrtku pripremila Ljiljana Olujić iz Eko-rural neta. Svoje je grožđe pak predstavio Željko Horvat iz Mandićevca koji se proizvodnjom ekološkog stolnoga grožđa bavi sedam godina.

- Osječani vole grožđe pa bar jedan grozd kupe i oni kojima su liječnici rekli da ga ne jedu - kaže Horvat koji svakodnevno na tržnici nudi gročanku, kardinal, primu, viktoriju, matildu...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike