Osijek
OMILJENO IGRALIŠTE POSTALO OPASNO

Sramota! Drvengrad prepušten propadanju
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Drvengrad je posljednji put obnovljen, uz pomoć donatora, 2011.

Letve iz kojih strše čavli uz tobogan, dijelovi drvene konstrukcije kućice za igru u košu za smeće, rupa po sredini mostića... Tužna je to slika najdugovječnijeg i najpopularnijeg dječjeg parka - Drvengrada, zatečena početkom ovoga tjedna. Ogorčeni Osječani javljaju: “O igralima na ovoj lokaciji ne vodi se računa godinama!”

Također, podsjećaju kako, nažalost, nije prvi put da se taj park, koji je mnogim generacijama Osječana jedan od najpamtljivijih simbola djetinjstva, neodgovorno prepušta zubu vremena. Naime, roditelji, djedovi i bake djece koja se danas ondje igraju još uvijek pamte njegov nekadašnji izgled i veliki drveni most po kojemu je dobio ime. Kao i da je Drvengrad od ratnih rana obnovljen tek na pragu novog tisućljeća te da je već nekoliko godina poslije, zbog nemara gradskih vlasti, ponovno počeo propadati, tako da su do 2010. godine sve drvene konstrukcije za igru bile za otpis. Tada su Osječani građanskom inicijativom uspjeli privući donatora, koji je u Perivoj kralja Tomislava u rujnu 2011. postavio posve nova drvena, impresivna, igrala, koja su sve oduševila.

Danas, šest godina poslije, ponovno zbog nebrige nadležnih, i ta igrala polako ali sigurno propadaju. Djece je na igralištu sve manje. U kućici s dvjema klupicama i stolićem za kojim su mališani još prošlog ljeta rado dijelili užinu - stola više nema. Letve s opasnim čavlima koje otpadaju s drvene konstrukcije svako malo roditelji bacaju u kante za smeće, vlakić - omiljena penjalica - ostao je bez dijela konstrukcije.

Mora li biti tako? Zar je uistinu toliko skupo i teško svake dvije godine prelakirati drvene kućice, čime bi se zaštitile od propadanja? Ne može li bar jednom mjesečno netko proći kako ovim tako i drugim igralištima te popraviti manje “kvarove” kako se oni ne bi pretvorili u nešto nepopravljivo, pitaju se Osječani. Jedna zabrinuta baka zaključuje: “Znam da postoje neodgovorni pojedinci koji divljaju po igralištima, no u Drvengradu je, uvjerila sam se više puta, ponajprije riječ o neodržavanju. Pa to je jedan od simbola Osijeka, najpoznatije dječje igralište u gradu!”

Ivana SOLAR
UNIKOM: DRVENGRAD JE ČESTONA METI GRADSKIH VANDALA

Pitanja zabrinutih roditelja, baki i djedova koji su nas upozorili na probleme u Drvengradu, uputili smo Unikomu, koji je nadležan za njegovo održavanje. Iz tvrtke za stanje parka okrivljuju vandale, tvrde da igrala redovito popravljaju. Lak za drvo, odnosno bilo što za održavanje drvenih konstrukcija, niti spominju, niti komentiraju.

“Unikom d.o.o. zadužen je za održavanje dječjih igrališta u gradu Osijeku, uključujući i brigu o igralima u dječjem parku Drvengrad. Obilazak svih dječjih igrališta obavlja se redovito, a navedeno je igralište osobito izloženo vandalizmu, tako da smo samo u 2017. godini imali 26 većih i manjih intervencija. U Osijeku postoje 103 dječja igrališta, koja se obilaze svakodnevno prema utvrđenoj dinamici, prosječno četiri igrališta dnevno. Otklanjanje se nedostataka obavlja pri ophodnji i po prijavama građana, a igrala u dječjem parku Drvengrad posljednji su put popravljena 3. kolovoza”, kažu iz Unikoma.

Naknadno doznajemo kako su (slučajeno baš nakon našega upita) Drvengrad obišli i 16. kolovoza te pokušali sanirati neke nedostatke. No time dojam generalne zapuštenosti nije popravljen. To se vidi i na fotografijama.

simbol

DRVENGRAD JE ASOCIJACIJA NA DJETINJSTVO MNOGIM OSJEČANIMA

Najčitanije iz rubrike