Mozaik
GLAZBENI VIRTUOZI - HARMONIKAŠICA I GITARIST

Merima Ključo i Miroslav Tadić na 26. kastafskom kulturnom letu
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Svjetski cijenjeni glazbeni virtuozi, harmonikašica Merima Ključo i gitarist Miroslav Tadić, kastavsku će publiku odvesti na jedinstveno glazbeno putovanje predstavljanjem Artimije, novog zajedničkog projekta, 18. kolovoza, u sklopu 26. kastafskog kulturnog ljeta.

Merima Ključo i Miroslav Tadić, nakon dugogodišnjeg prijateljstva i međusobnog glazbenog afiniteta, udružili su snage i stvorili Aritmiju - novi projekt kojim predstavljaju svoje skladbe, aranžmane i improvizacije. Koristeći se širokim spektrom glazbenog materijala, od Bacha, Couperina i Satieja do kompleksne balkanske etnoglazbe neobičnog ritma, metričkih i melodijskih struktura, majstorski duo udružuje svoja velika i raznolika iskustva za stvaranje dirljivih i jedinstvenih glazbenih pejzaža - ističu organizatori.

Merima Ključo sviranjem harmonike obuhvaća vrtoglavu raznolikost glazbe koje proizlazi iz velikog iskustva i razumijevanja glazbe. Ljubav prema world musicu, bosanskoj glazbi posebice, nešto je što Merima želi podijeliti s publikom. Kao producentica, skladateljica i aranžerka izuzetno hvaljenog albuma Zumra, stvorila je slojevitu klasičnu interpretaciju glazbene tradicije koju njeguje. Njezine su skladbe i aranžmani originalni i suvremeni, koristeći se pritom proširenim tehnikama s tradicionalnim glazbenim oblicima. Merima Ključo držala je radionice i tečajeve u konzervatorijima i sveučilištima diljem svijeta.

Gitarist, skladatelj i improvizator Miroslav Tadić, završio je formalno glazbeno obrazovanje u SAD-u, nakon što je studirao u Italiji i bivšoj Jugoslaviji. Nastupao je i snimao u raznim sredinama i glazbenim stilovima; od glazbe baroka i klasičnog razdoblja do bluesa, jazza, rocka i world music glazbe. Redovito nastupa u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Japanu. Sklada solo i komornu glazbu, glazbu za brojne eksperimentalne filmove, plesna i kazališna djela. Predaje na prestižnom kalifornijskom Institutu za umjetnost u Los Angelesu od 1985. N.Vek.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike