Tehno
UBOJICA LASERA

Test: Epson WorkForce Pro WF-6590DWF
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.

Kada dođete u nekakav mali ili srednji ured, vjerojatno ćete na stolu ili negdje u kutu vidjeti laserski pisač. Jasno, velika količina dokumenata koja se može ispisati jednim punjenjem tonera i brzina ispisa mamac su za kupnju. No što ako bismo vam rekli da je to upravo tako – mamac. Epson nas je svojim modelom WorkForce Pro WF-6590DWF uvjerio upravo u to, jer za nižu cijenu, jeftinije održavanje, nižu cijenu rada i upotrebe možete imati tintni pisač s karakteristikama koje su u rangu laserskih pisača ili ih čak nadilaze. Da, upravo to je Epson WorkForce Pro WF-6590DWF. Zaboravite na buku ventilatora i veliku potrošnju struje s laserskim pisačima, tinta je in!

Mrcina

Krenut ćemo od pakiranja. Kada vam na test stigne uređaj, ili, bolje rečeno, komad uredske opreme na drvenoj paleti, znate da je u kutiji nekakva “mrcina”. Slutnje su se obistinile otvaranjem kutije, koje je otkrilo pravog uredskog golijata. Epson WorkForce Pro WF-6590DWF zaista djeluje impozantno, a, za lakšu vizualizaciju, dimenzijama je bliži velikim samostojećim laserskim strojevima nego tintnim pisačima. Kvaliteta izrade i sama robusnost opravdat će očekivanja i ponuditi dugotrajno korištenje u uredu s većim brojem korisnika bez bojazni od oštećivanja. WorkForce Pro WF-6590DWF otkriva nekoliko ulaza za papir. Ispod pisača je golema ladica za papire formata A4, u koju stane više od 1500 listova. Za pojedinačan ispis tu je i prednji ulaz, u koji možemo umetnuti jedan papir, a za nešto tvrđe papire, čak i karton, poslužit će stražnji ulaz kapaciteta do 50 stranica. Stražnja strana otkriva još priključak za mrežu, faks, USB te napajanje. Gornjica otkriva skener s ADF-om, a prednjom stranom dominira kontrolna ploča. Epson nas je još jednom ugodno iznenadio svojim kontrolama s pomoću nekoliko gumba i fenomenalnog dodirnog zaslona, koji na intuitivan, jednostavan i brz način prikazuje sve mogućnosti uređaja, a uz to donosi oku ugodno sučelje.

Poveži me

Uz pisač stiže ponešto kabela i instalacijski CD. Softver na disku vodi nas kroz nekoliko koraka postavljanja uređaja, koje se svodi na puko odrađivanje radnji kao što je micanje zaštita, umetanje patrona s bojama, papira i slično. Uređaj smo povezali s računalom preko bežične mreže, no tu su i danas sve češće viđene druge mogućnosti povezivanja - od klasičnog žičnog preko USB-a do žičnog mrežnog. Nakon nekoliko minuta – uređaj je spreman za rad. Zanimljivo je da će pisač, kada ga jednom postavite, svaki sljedeći put biti gotovo instantno spreman za rad. Primjerice, pri njegovoj selidbi uređaj možete povezati korištenjem izvrsnog dodirnog zaslona za povezivanje na bežičnu mrežu i spremni ste. Od povezivanja tu je i NFC, kojim je pisač moguće lako i brzo povezati s pametnim telefonom. Od zanimljivosti tu je ispis iz e-maila, direktno koristeći samostalno pisač čak i ako niste uz njega, nego negdje na putu. Idealno za poslovne korisnike. Uključivanjem “eko” načina rada aktivira se automatski dvostrani ispis, a automatsko okretanje papira jedno je od najelegantnijih koje smo vidjeli – bez neugodnih zvukova i uz nevjerojatnu brzinu. Nevjerojatnu brzinu pružit će i brzina ispisa, koje počinje već od sedam sekundi za jednu stranicu u boji! Tražite li brže, Epson WorkForce Pro WF-6590DWF u stanju je ispisati do 24 stranice u minuti (bilo u boji bilo crno-bijele) i to ga čini najbržim uredskim multifunkcijskim pisačem. Jednako brzo i zadivljujuće je i skeniranje, koje uz automatski uvlakač dokumenata čini skeniranje velikog broja stranica nikad jednostavnijim. Mogućnosti koje Epson WorkForce Pro WF-6590DWF pruža zaista su bogate.

Visoka kvaliteta

Važan faktor, i ono što ćete se sigurno zapitati, jest – kakva je kvaliteta ispisa. Jednom riječju – vrhunska! Zahvaljujući novoj tehnologiji ispisa, nazvanoj PrecisionCore, ispis je kristalno jasan, oštar i precizan. Uz Epsonove XXL spremnike s tintom možete ispisati do 10.000 stranica crno-bijelo i 7000 stranica u boji, što je jednako ili bolje od sličnih laserskih pisača u boji, a uz maksimalan kapacitet papira od 1581 stranice manje ćete vremena provesti u dopunjavanju papira. Tražite li uredski pisač, a nije vam potreban format veći od A4 – evo naše preporuke. Izbjegnite buku lasera i njegove troškove novim Epson WorkForce Pro WF-6590DWF. Tinta je u igri!

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike