Novosti
PLANOVI ZA JESEN

Stižu zakoni i mjere za oporavak gospodarstva
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Iako je premijer Andrej Plenković ovoga ljeta odlučio odgoditi odluku o uvođenju poreza na nekretnine, ove jeseni Vladi ipak predstoji izrada niza novih mjera koje bi trebale pomoći oporavku domaćeg gospodarstva i privlačenju novih stranih investicija.

I dok je s porezom na nekretnine zasad nejasno na koliko je njegovo donošenje točno odgođeno, odgode čini se više neće biti kada je riječ o reformi sustava plaća u državnoj službi. Tom paketu zakona cilj je dugo prizivana želja da iznos plaća državnih službenika prati njihov učinak na radnom mjestu, tj. da budu plaćeni ovisno o kvaliteti svog rada.

Slijedi i izrada portala za poduzetnike, kojima će se tako omogućiti poduzetnicima da državi prijave preko specijalizirane internetske stranice sve ono što im stvara poteškoće u poslu, kao i administrativne probleme. Za tu kategoriju stanovništva, poduzetnike i obrtnike - svakako će biti zanimljivo i otvaranje još sedam natječaja za dodjelu nepovratnih EU sredstava. Ukinut će se i brojni parafiskalni nameti te ujediniti službe pod Ministarstvom gospodarstva.

U pripremi je i novi zakon o strateškim investicijskim projektima, koji bi trebao pomoći godinama zazivanom privlačenju potencijalnih stranih investitora, na način da im ponudi dugoročnu informaciju što mogu očekivati i koja su porezna opterećenja planirana. Upravo to je od stvaranja hrvatske države najčešće spominjano kao prepreka ozbiljnijem ulasku stranog kapitala na hrvatsko tržište. Kako se Hrvatska u ovih 25 godina susretala i s neozbiljnim investitorima, svi koji žele uložiti svoj novac u RH morat će pak državi dostaviti dokaz o osiguranim financijskim sredstvima u iznosu 5 posto od ukupne investicije. Pa ako se tijekom procesa preuzimanja predomisle i odustanu od posla, državi će morati platiti penale. Kazne su predviđene i za djelatnike javne uprave ako investitoru u roku od 15 dana od zaprimanja zahtjeva na njega ne odgovore. Za to je planirana kazna od 5 tisuća kuna.

U Sabor će pak stići i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji bi trebao omogućiti lokalnoj samoupravi, ali i državi, da na ovaj ili onaj način obnove i aktiviraju tu, dijelom zapuštenu, a dijelom posve uništenu imovinu, o kojoj dugo vremena zapravo nitko nije vodio računa.I.Bošnjak

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %