Ekonomija
GLEDAJUĆI OBJEKTIVNO

Što nam je činiti
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.
Vlada odgađa primjenu poreza na nekretnine. Do kada, tko to zna, možda nitko

Dobili ste, baš kao i ja, letak, pismo, obavijest, kako god se zvalo, u čijem uvodu piše: “Stupanjem na snagu Zakona o lokalnim porezima, od 1. siječnja 2018. uvodi se POREZ NA NEKRETNINE, a ukida komunalna naknada”...

Potom se daje objašnjenje što je to nekretnina i na koji način se treba ispuniti priloženi obrazac. Istovremeno Vlada odgađa primjenu Zakona o lokalnim porezima, točnije, porez na nekretnine. Do kada, tko to zna, možda nitko. Možda se netko sjeti pa tog poreza i ne bude, tko zna što će se događati. Neki se prijete referendumom, jer tvrde da je to jedino legitimno što svatko mora poštovati.

U međuvremenu ljudi se pripremili za uvođenje poreza. Davali oglase u novinama, obaviještavali javnost da će se dogoditi još jedan novi porez, doduše, tvrde da to i neće biti neki novi porez, nego zamjena za komunalnu naknadu. Običnom se građaninu, čim čuje za porez, digne kosa na glavi pa zvao se ovako ili onako. To vam je po prilici kao ono kada dobijete neku poštu koju niste očekivali, naročito se to odnosi na staračka kućanstva, pa tamo na samoj kuverti piše “pred ovrhu”. Stariji građani toliko se uznemire i istog trenutka pomisle da će im netko uzeti to malo sirotinje koju su godinama stvarali. A ono, račun nije plaćen danas nego sutra i već je stiglo upozorenje pred ovrhu. Odakle nekome uopće pravo koristiti se tom riječju i što sam učinak može prouzročiti kod primatelja. Kada čovjek malo razgovara s čovjekom može doći do saznanja kako se tko osjeća, koliko dobro ili loše živi, što mu to sve skupa znači, zbog čega od tamo nekih pisama ne može spavati dok ne riješi problem.

Vratimo se natrag nekretninama. Oni drugi koji su imali podosta toga na svom imenu odlučili su dio podijeliti s djecom pa su se i ona konačno domogla neke nekretnine, ni kriva ni dužna, inače bi bilo ono - i ovako to neću odnijeti na onaj svijet pa kad god to bude. Tako imamo i nove vlasnike, jer su se stjecatelji nekretnina malo rasteretili previše vlasništva. Rekli bi neki da se i iz poreza nešto dobro dogodilo. Inače, tko zna što se u nečijoj glavi dogodi za desetak ili više godina.

Poslane su i cijele službe na edukaciju da se nauče na koji način će se obavljati izračun množenjem vrijednosti boda s nečim tamo i onda će se dobiti pravi iznos onoga što dugujete društvu.

Priča se da je više od 140 tisuća građanki i građana ove zemlje protiv uvođenja poreza na nekretnine. Pa to onda treba i poštovati. I evo, dogodilo se. Premijer je odlučio poštovati volju građana. A onda i dodatna pisana obavijest u našem i vašem “Glasu”. Pa kaže: “Iako je Vlada odgodila rok, obrazac se mora ispuniti, a to traži i Porezna uprava. Očekujem da će građani svoje obveze ispuniti do navedenog roka.” A rok je 30. rujna ili mjesec dana kasnije.

A narod kao narod, ako mu vlast kaže da nešto mora napraviti, napravit će. Što se mora, mora se, jer bi se moglo dogoditi da platiš više nego što moraš. I onda još stoje mail adrese i sve što slijedi u novim tehnologijama.

Glede toga, neki dan u glavnoj pošti žena hoće poslati neki novac u Rijeku i daje novac službenici na šalteru. Ista njoj daje obrazac, onako jedan kvalitetan bojama ispunjen formata A-4 i kaže joj da to ispuni pa će onda dati novac koji treba poslati. Na to će sirota žena, oprostite, ja ne znam pisati. Koliko je takvih, a imaju nekretnine?

Piše: KATARINA PEKANOV
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike