Svijet
NOVA NAPETOST

Indija gomila vojsku na granici s Kinom
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

U sjeni mogućeg nuklearnog sukoba SAD-a i Sjeverne Koreje još se dvije nuklearne sile spremaju za mogući sukob.

Indijske i kineske vojne snage gledaju se preko nišana na spornom području Himalaja. Naime, prije nekoliko tjedana indijske trupe suočile su se s kineskim snagama koje su radile na prometnici iznad Doklam visoravni, strateški važnog područja na mjestu gdje se susreću granice Tibeta, Indije i Butana, a za koje i Kina i Butan - saveznik Indije - tvrde da su njihovi.

South China Morning Post izvijestio je da su izvori bliski kineskoj vojsci tvrdili kako Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) planira razmjestiti zrakoplove i strateške rakete protiv indijskih postrojbi u slučaju izbijanja sukoba. “PLA neće tražiti početak rata s indijskim vojnicima. Umjesto toga, rasporedit će zrakoplove i strateške rakete da paraliziraju indijske planinske snage na Himalaji na granici s Kinom”, rekao je vojni izvor.

U svom govoru na Dan neovisnosti u utorak, indijski premijer Narendra Modi govorio je o sposobnostima zemlje u svjetlu sigurnosnih izazova, navodi The Times of India. “Jasno je da je sigurnost naše zemlje prioritet. Unutarnja sigurnost je naš prioritet. Bilo to more ili granice, bio to cyber prostor ili svemir, Indija je sposobna rješavati svaki sigurnosni izazov”, rekao je.

Profesor Steve Tsang, ravnatelj Instituta SOAS China, izjavio je za The Independent da je malo vjerojatno da će napetost eskalirati u vojni sukob, jer “ni jedna strana ne želi sukob u ovome trenutku”. “Sada gledamo pokazivanje snage i to će trajati neko vrijeme, ne vidim da kineska ili indijska strana želi otvoreni vojni sukob. Ali imamo dosta dječaka s mnogo dječjih igračaka okrenutih jedni prema drugima u emocionalno nabijenom području, pa se rizik od iznenadnih stvari ne može ukloniti”, rekao je, aludirajući na opasno nuklearno oružje koje obje zemlje posjeduju.

Trenutačno je najveći problem upravo pokazivanje snage - ni jedna strana nije spremna odstupiti, ali ni ti jedna strana ne želi sukob u ovome trenutku.

Reuters javlja da je indijska vojska povećala operativnu spremnost duž istočne indijske granice s Kinom, iako je naglašeno da je razina upozorenja podignuta na “opreznu”.

Vojska je stavljena u stanje pripravnosti koje se naziva “ni rat ni mir”, a zapovijed koja je izdana svim vojnim postrojbama u istočnom zapovjedništvu prije dva tjedna znači da su vojnici zauzeli položaje koji su im dodijeljeni u slučaju rata, i to u sektorima indijskih država Sikkima i Arunachala. Kina je više puta upozorila na moguću eskalaciju ako Indija ne povuče svoje jedinice.

Odnosi Indije i Kine zapravo su jedan stari povijesni problem dvije velike zemlje i dvije stare civilizacije od kojih svaka želi biti predstavnik Azije u svjetskim poslovima.

Stav obje zemlje često se dovodi u kontekst stare kineske poslovice: “Ne mogu biti dva sunca na nebu, kao što ne mogu biti ni dva kralja na zemlji”. Kinesko-indijski konflikt je dugotrajan i kompliciran, a jačanjem Kine na gospodarskom planu postaje još kompliciraniji, jer Indija ne može sebi dopustiti da bude okružena kineskim gospodarskim i političkim projektima, dok bi kineska moć počela opadati u slučaju otvorenog rata s Indijom.

Eduard SOUDIL
VOJSKA DEMANTIRA EVAKUACIJU

Dio indijskih medija objavio je ranije da je stotinjak stanovnika sela Natang u Sikimu, 35 kilometara udaljenog od sporne točke u Doklamu, evakuirano kao mjera opreza kako bi se izbjegle civilne žrtve u slučaju sukoba s kineskim snagama. Indijska vojska kategorički je poricala da je tražila od seljana da se presele iz graničnih područja. “Ni jedno naselje u Sikimu nije bilo evakuirano niti postoji takav prijedlog od strane indijskih snaga”, poručio je izvor indijske vojske.

Vojska je stavljena u stanje pripravnosti koje se naziva “ni rat ni mir”, ali je zauzela borbene položaje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike