Osijek
NEDOPUŠTENA PRAKSA

Natpise ostavili na lokalima u središtu grada, a iselili se
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Činjenica da se sve više trgovina u središtu grada u posljednjih nekoliko godina zatvara ili preseljava u trgovačke centre, već je svima dobro poznata. Kriza zadaje glavobolju brojnim poduzetnicima i nerijetko su pod tim pritiskom jednostavno prisiljeni trajno zatvoriti svoj objekt. Ili, u boljem slučaju, potražiti drugu lokaciju za najam.

Kako bilo, u užem ćete središtu Osijeka gotovo na svakom koraku naići na napušten objekt, iako njihovi natpisi i reklame još uvijek ondje stoje i naružuju grad te zbunjuju prolaznike. Neki su toliko uočljivi da ćete se zaletjeti unutra s namjerom da nešto kupite i - poljubiti vrata. Sportska trgovina, trgovina obućom koja se odavna preselila u jedan od trgovačkih centara, srebrnarnica, tattoo centar koji je zatvorio svoja vrata prije punih pet godina, samo su neki od primjera objekata u kojima vlasnici nakon odlaska nisu uklonili svoje natpise i reklame. Napušteni objekti u središtu grada možda jesu oni na koji će građani, turisti i ostali prolaznici najčešće naići, ali takvi postoje i u ostalim gradskim četvrtima.

Stavkom 5. članka 10. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Osijeka br. 14A/10., 11/15., 2/16. i 5/16.) propisana je obveza vlasnika i korisnika poslovnih prostora o uklanjanju natpisa i reklama u roku od osam dana od dana prestanka obavljanja djelatnosti ili iseljenja. Kontaktirali smo stručne službe Grada Osijeka i shvatili da smo, zapravo, pokrenuli nešto što je, u većini slučajeva, trebalo biti riješeno još prije nekoliko mjeseci, pa čak i godina.

- Komunalni redar Grada Osijeka obavio je izvid na terenu i svim vlasnicima natpisa i reklama koje su ostale nakon zatvaranja objekata uputio pisano upozorenje da obave njihovo uklanjanje. Ako vlasnici sami u spomenutom roku ne obave uklanjanje postavljenih natpisa i reklama, pokrenut će se upravni postupak i donijeti rješenje o njihovu uklanjanju o trošku vlasnika - rekla nam je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Hoće li se reklame s nepostojećih prodavaonica, salona, obrta i slično diljem Osijeka u sljedećih nekoliko dana doista i ukloniti, ostaje nam vidjeti. Nadamo se da će jednoga dana ponovno biti iznajmljeni novim vlasnicima te da će se otvaranjem nekih novih prodavaonica i slično otvoriti i nova radna mjesta, a samim time i da će središnji trgovi i ulice u Osijeku dodatno živnuti.

Adrian ANDREJEK

8

dana rok je za uklanjanje natpisa i reklama od dana prestanka obavljanja djelatnosti ili iseljenja

Žana Gamoš

zamjenica gradonačelnika

Ako vlasnici sami u dogovorenom roku ne obave uklanjanje postavljenih natpisa i reklama, pokrenut će se upravni postupak i donijeti rješenje o njihovu uklanjanju o trošku vlasnika.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana