Osijek
OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG ROKA

Oko šume Rosinjača bit
će posađeno 16 jablana
u sjećanje na poginule
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Sjećam se svakog lica, svakog razgovora i trena sa svojim suborcima, kao da je bilo jučer, iako je prošlo 26 godina od stradanja u šumi Rosinjača, prisjetio se u srijedu, u povodu obilježavanja blagdana sv. Roka Zlatko Bebek, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata “Sveti Rok” u Osijeku.

Naime, već više od 20 godina ispred nekadašnjeg Mjesnog odbora sv. Rok, u Rokovoj ulici, gdje je bilo središte GČ Gornji grad, obitelji poginulih, suborci, prijatelji i predstavnici lokalne vlasti prisjećaju se uz molitvu i paljenje svijeća 32 poginule osobe iz ovog nekadašnjeg mjesnog odbora.

- I dalje smo ustrajni da podignemo spomenik za naše prijatelje poginule u Rosinjači. No, situacija je takva da danas imamo prilaz šumi samo s jedne strane, i to je kod novog groblja u Nemetinu. Riječ je o poljskom putu za radne strojeve. Drugi je problem što se u tu šumu ne smije ulaziti, jer je ona prošla rok trajanja. Naime, planski je posađena za sirovinske potrebe nekadašnje Tvornice žigica. Stoga smo u dogovoru sa 106. brigadom i šumarijom dogovorili da šuma ne bude posječena, nego da lagano, prirodnim putem nestane. Znači šuma neće biti dirana i ostat će kao živi spomenik na ono što je nama svetinja, a mi bismo oko nje posadili 16 jablana u krug. To će učiniti roditelji i obitelji, čime ćemo stvoriti sve preduvjete za buduće spomen-obilježje ispred šume - objasnio je Bebek.

Podsjetimo, najmlađi poginuli u Rosinjači bio je sin Marije Milas, koja kaže kako je bol i nakon 26 godina ista.

- Moj je mlađi sin 17. rujna napunio 18 godina, a već se 1. listopada prijavio u dragovoljce. No, 5. prosinca je poginuo u Rosinjači. Iako je prošlo 26 godina, čovjeka boli kao i onda, ali nauči s tim živjeti i nositi svoju bol. Imam i starijeg sina i moram živjeti za njega, a nadam se da će dragi Bog pobrinuti da dobijem i unučad. Hvala svima koji se sjećaju naših poginulih, jer oni su to zaslužili, poručila je kroz suze majka poginuloga.

Inače, svijeće su zapalili i pripadnici 106. brigade, te zamjenik župana Goran Ivanović i dogradonačelnica Žana Gamoš, dok je molitvu predvodio kapelan Župe sv. Petra i Pavla.

Misno je slavlje od 10 sati, u povodu blagdana sv. Roka, u kapelici na Strossmayerovoj ulici, predvodio nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike