Objavljeno 17. kolovoza, 2017.
Vinovu lozu, grožđe i vino nalazimo u mnogim mitovima, legendama i pričama. Trag vinove loze pratimo unatrag više od 8000 godina: postoje dokazi da se najprije uzgajala na području današnje Gruzije i na obalama Crnog mora, pa se tijekom 4. tisućljeća pr. Krista širila na zapad. Svaki je poznati trag grožđa zapleten u neobične, često mistične priče, a grozd i loza postaju simboli uzvišenog, tajanstvenog i svetog.
I danas, bez pozivanja na tajne i mistiku, o grožđu možemo nizati hvalospjeve. Iako za uživanje u njegovim slatkim bobicama ne moramo tražiti razloga ni povoda, dobro je znati što o dobrobiti grožđa kažu nutricionisti. Preporučuje se kao pomoć kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti: podiže imunitet, brzo otklanja umor, izvrsna je pomoć kod astme i migrene, jača kosti i smanjuje rizik od osteoporoze, odlično je za vid i zdravlje očiju, sprječava bolesti srca i krvožilja, blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, pomaže kod Alzheimerove bolesti i smanjuje rizik od nje, a istraživanja pokazuju da pomaže smanjiti i rizik od nekih oblika karcinoma.
Zeleni četvrtak (17. kolovoza) osječke glavne tržnice prati i ekotrag vinove loze. Nažalost, u strukturi trajnih ekonasada u Hrvatskoj grožđe je na samom dnu ljestvice sa samo oko 300 ha ekonasada, uglavnom vinskih sorta. Ekološke su stolne sorte u nas uistinu raritet, pa je dobrodošlo što će baš takvo grožđe predstaviti mali ali uporni ekoproizvođač iz Mandićevca. Mr.M.