Regija
STEČAJ PAN-TRGOPROMETA

Čeka se odluka o unovčenju da konačno počne i prodaja Trgoprometovih nekretnina
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Nakon što je u ožujku otvoren u dvije godine drugi stečaj nad PAN-Trgoprometom, a u čijoj je nekadašnjoj razgranatoj trgovačkoj mreži bilo čak 79 nekretnina u Đakovu i Slavonskom Brodu te njihovim okolicama, “čaršija”, mala sredina kao što je đakovačka, u kuloarima je već počela rasprodavati tu imovinu.

Čeka se Odbor vjerovnika

Tako se ovih dana može čuti da Đakovčanin, otprije poznat po kupnji nekretnina u centru grada, kupuje Trgoprometovu upravnu zgradu s nizom lokala na korzu, a da je đakovačko-brodski ugostitelj zainteresiran za prostor nekadašnje samoposluživaonice Đakovački magazin (ĐA-MA) jer da tu želi otvoriti restoran... Tragom tih priča kontaktirali smo stečajnog upravitelja PAN-Trgoprometa Tihomira Zeca, koji potvrđuje da od početka stečaja postoji interes, upiti za kupnju Trgoprometovih nekretnina, no ne navodi izrijekom spomenute dvije. No zato navodi iskazano zanimanje za prostor bivše “Tkanine”, na križanju Jelačićeve i Starčevićeve, u kojem je svojevremeno djelovala poslovnica OTP banke.

Zec ističe i kako prodaja Trgoprometovih nekretnina ne može početi sve dok se ne donese odluka o unovčenju imovine stečajnog dužnika.

- Postupak ide sporo, još se nije sastao Odbor vjerovnika, pa će njegova prva sjednica biti 13. rujna, kada treba donijeti odluku o unovčenju imovine stečajnog dužnika, Tek tada se stvaraju uvjeti da se krene u prodaju nekretnina stečajnog dužnika. Interesa za njih ima od početka stečaja, a iskazan je među Đakovčanima - kaže Zec. Aludira na dosadašnje miniranje, odugovlačenje, postupka sa strane bivšeg zakonskog zastupnika, tj. bivšeg direktora stečajnog dužnika, no njegovi postupci u zakonskim su okvirima.

Što će zakupnik Boso?

Jer, nakon što je Visoki trgovački sud u Zagrebu odbio žalbu na otvaranje (drugog) stečaja, njegove dvije tvrtke, kao vjerovnici PAN-Trgoprometa, osporavale su tražbine te tražile nastavak poslovanja PAN-Trgoprometa. Istina, te tvrtke u strukturi vjerovnika, potraživanja, nemaju većinu, ali su se njihovi predstavnici pojavili na ročištu i tako stekli pravo da mogu minirati stvar.

- Vrijednost imovine tek treba utvrditi, a procijenit će ju sudski vještaci. Razmišlja se i o mogućnosti zakupa - kaže Zec. No nekretnine su, ocjenjuje, u dosta lošem stanju, pa bi varijanta davanja u najam iziskivala troškove ulaganja kako bi se zapušteni prostori uredili za ponovni rad. Kada je riječ o zakupu, dio nekretnina, njih 31, još za prvog stečaja PAN-Trgoprometa iznajmljen je vinkovačkom Bosi, za kojeg Zec navodi da uredno podmiruje svoje obveze na to ime. Jedna nekretnina, bivša Moda, u najmu je Erste banke. U najmu je i dio brodskih nekretnina. Je li i Boso d.o.o. zainteresiran za kupnju nekretnina u kojima je sada u zakupu, pitali smo jučer njegova voditelja maloprodaje Mihovila Stanića.

– Odlučivat ćemo, očitovati se o tome, kada za to dođe vrijeme, kada raspišu uvjete - odgovara kratko Stanić. Bilo kako bilo, Đakovo, pogotovo njegov centar, puno je praznih i sada već zapuštenih Trgoprometovih poslovnih prostora, koji čine otužnu sliku, pogotovo korza. Samo u toj, središnjoj đakovačkoj ulici šest je godinama praznih Trgoprometovih lokala, u Jelačićevoj također šest, u Gupčevoj tri, pokraj Tržnice sve je zapuštenija Roma..., a građani negoduju da sve više naružuju vizure njihova grada.

Suzana ŽUPAN
Stečaj i dalje zapinje na rakiji

Dok je u stečaju PAN-Trgoprometa čak 80 nekretnina, u stečaju druge đakovačke “panovske” tvrtke – PAN-Trgovine, jedina imovina je alkohol, čak 274.000 litara voćnih rakija, uskladištenih u trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu. Stečajni upravitelj Zoran Subotić kaže kako se i nakon četiri godine od otvaranja stečaja traži kupac (koji bi kupio sve količine). “Početkom rujna ide nova dražba. U međuvremenu su se javili Poljaci zainteresirani za kupnju svih 274.000 litara rakije pa ćemo vidjeti”, kaže Subotić. Rakija je jedina imovina PAN-Trgovine, nekadašnje trgovačke tvrtke, a zato što je bila u najmu poslovnih prostora PAN-Trgoprometa, ta tvrtka na sebi nema ni jednu nekretninu.

“čaršija”

PO GRADU SE NAGAĐA O MOGUĆIM KUPCIMA

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike