Kultura
DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

Jedna obljetnica i jedna praizvedba
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

DUBROVNIK

U glazbenom programu 68. dubrovačkih ljetnih igara Dubrovački simfonijski orkestar ponovno nastupa u Dvoru, ovaj put pod ravnanjem talijanskog dirigenta Francesca di Maura te uz saksofonista Nikolu Fabijanića na koncertu koji će se održati u petak, 18. kolovoza s početkom u 21:30 sati. Na programu su Zaboravljene muzike Dubravka Detonija povodom njegovih osamdeset godina te praizvedba Koncerta za saksofon i orkestar dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića.

Francesco di Mauro jedan je od najuspješnijih i najprepoznatijih talijanskih dirigenata. Umjetnički je direktor i šef dirigent Sicilijanskog simfonijskog orkestra iz Palerma, glazbeni direktor Helycon simfonijskog orkestra, gost dirigent Krakowske filharmonije i počasni doživotni glazbeni direktor Opere Odessa. Tijekom nekoliko proteklih godina izveo je brojne programe koje je s oduševljenjem dočekala glazbena kritika, a tijekom svoje karijere surađivao je s brojnim orkestrima i uglednim solistima izvodeći neka od najslavnijih djela svjetske glazbene baštine. Za interpretaciju je klasične i suvremene glazbe 2013. osvojio nagradu “Giordano Bruno”.

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog. Stalni je solo saksofonist Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a. Veliki broj nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić, a surađuje i s hrvatskim skladateljima pa su mnoge skladbe za saksofon nastale na njegovu inicijativu. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava, među kojima su prva nagrada na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, nagrada “Darko Lukić”, Porin i dr.

Ovaj koncert donosi zanimljiv program koji uključuje skladbu Dubravka Detonija “Zaboravljene muzike”, čijom izvedbom Igre obilježavaju 80. obljetnicu rođenja ovog hrvatskog glazbenog majstora. Publiku očekuje i praizvedba “Koncerta za saksofon i orkestar - Bird Concerto” Petra Obradovića, koji je namijenio upravo Nikoli Fabijaniću. Program u drugom dijelu donosi posljednju simfoniju J. Haydna, Simfoniju br. 104, tzv. Londonsku. N.Vek.

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike