Dome slatki dome
IRISI

Razmnožavaju se dijeljenjem
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Irisima je sada vrijeme za razmnožavanje dijeljenjem. Naime, pretrpani bokori nisu nimalo ugodni oku čak ni u proljeće, kada napokon želite uživati u cvjetovima "tjerajući" zimu daleko, što dalje od sebe. Ima ih raznih boja i različitih visina. Postoji više stotina poznatih sorti koje razlikujemo prema boji lista, boji i građi cvijeta, prema mirisu i visini. Naime, ima ih sasvim malih čija visina ne prelazi petnaestak centimetara, onih srednjevisokih i onih visokih. Svi i ne cvatu u isto vrijeme. Neki ispraćaju zimu, neki se raduju proljeću, a neki skoro pozdravljaju ljeto. Ne možete definirati boju irisovog cvijeta. Neke sorte cvatu bijelim cvijetom, neke plavim cvijetom bilo koje nijanse, ili nijansama žute boje, pa gotovo crne ili ljubičaste. Naravno, tu je i tamnocrveni cvijet smećkaste nijanse.

Prekrasni su to cvjetovi u svojoj punoj cvatnji. Još su ljepši i još više privlače pozornost ako su sorte kontrastnih boja cvjetova posađene jedne pokraj drugih. Eto vam teme za razmišljanje i rad. A kako ćete to izvesti?

Razrijedite irise, a višak podijelite zainteresiranim rođacima, prijateljima i poznanicima. Ostavite dovoljno mjesta za daljnja širenja irisa tako da baš svake godine ne morate obavljati isti posao. Iris se dijeli djeljenjem rizomskog sustava. U rizomima irisi nagomilavaju hranjive tvari, kao što to tulipani ili sunovrati čine u svojim lukovicama. Za daljnji ostanak u vašem vrtu neka vam posluže mlađi dijelovi rizomskog sustava koji na sebi nose listove, ali i koji na donjem dijelu imaju dobro razvijene korjenčiće. Stoga, pažljivo izvadite irise iz tla kako se ne bi polomili na mjestima na kojima vam to baš i ne treba, razdijelite rizome, proberite količinu koja će vam trebati.Preporučuje se sušenje rizoma na zraku jedan dan. Nemate li toliko vremene, posadite ih odmah. Premještate li irise na neko drugo, dovoljno sunčano mjesto u vašem vrtu, zemlju pripremite ranije.

Irisi se sade na dubinu od desetak centimetara. Uglavnom stariji ljudi nakon cvatnje odrežu irisima uz stapke sa cvjetovima i listove. Naime, listovi su ti koji prave hranu toliko potrebnu za preživljavanje i život biljke. Višak se skladišti u rizomima i služi u slučaju bilo kakvog uništavanja listova u ovoj sezoni ili za tjeranje listova u sljedećem vegetacijskom razdoblju. Stoga, dok god traju listovi nije ih preporučljivo rezati jer će biljka iduće godine još ljepše i bujnije cvasti. Listove koji su suhi ili samo požutjeli svakako uklonite jer je ružno vidjeti ih, a biljci neće štetiti.J.Kn.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike