Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK:

Sunčanica i toplinski udar
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Oprez za vrućih dana! Šetati treba ujutro i navečer, a izbjegavati podne i jake omarice. Neke pasmine posebno teško podnose visoke temperature, i to: bernardinci, newfaundleri, bokseri, aljaški malamuti, mastifi, shi-tzui te svi tamni psi, a i oni koji su malo predebeli. Sve životinje traže hlad, liježu na pločice i hlade se, primjećuje se da slabije jedu, a pojačano piju. Moramo biti jako oprezni i osigurati im dosta hlada i svježe vode za piće, jer dugotrajno izlaganje suncu i boravak u toplim, zatvorenim prostorijama može za njih završiti pogubno. Šetati treba ujutro i navečer, a izbjegavati podne i jake omarice. Dobro je pse osvježiti vodom – politi ih, tuširati ili kvasiti im glavu i šape. Kod štenadi i mačića treba paziti da ne zaspe na suncu. Ako svog četveronožnog ljubimca morate voziti u autu na dalji put, preporučuje se tijekom vožnje nekoliko puta stati u hladu, pustiti psa da prošeće, popije vode i onda nastaviti putovanje. Nikako ne ostavljajte psa ili mačku u autu da biste časkom obavili neki posao, jer to često završi pogubno za kućnog ljubimca. Ni malo otvoren prozor nije jamstvo da ste ga ostavili u dobrim uvjetima.

Kada je životinja izravno izložena suncu, dolazi do zagrijavanja mozga i moždanih ovojnica te do njihove upale – to je sunčanica (insolatio). Kada se zbog visoke vanjske temperature i sparine prekomjereno zagrije cijelo tijelo – a poznato je da se ni psi ni mačke ne znoje po tijelu, samo minimalno na njušci i mekušima (šapama), te ne mogu ohladiti organizam – dolazi do toplinskog udara (siriasis) ili omarice (termoplegija).

Znaci upozorenja

Kada temperatura tijela kod domaćih životinja dosegne 40 Celzijevih stupnjeva, one se hlade disanjem na usta i preko isplaženog jezika. No, postoji granica kada ni to hlađenje nije dovoljno. Tada nastaje kritično stanje za psa i mačku. To stanje nastupa naglo – reakcija je burna i brza te često smrt nastupa prije nego što stignemo pružiti ili potražiti prvu pomoć. Naglo se snižava krvni tlak, dolazi do kolapsa srca i dišnih puteva, zbog toga se oštećuje središnji živčani sustav i otkazuju sve vitalne funkcije. Pojavljuje se drhtanje, visoka temperatura od 42 do 45 stupnjeva, trzanje mišića, povraćanje, teturav hod i opća klonulost.

Što učiniti?

Životinju treba smjestiti u hlad s glavom na povišenom, poleći je na bok i izvući jezik, polijevati je hladnom vodom i što prije doći do stručne pomoći. Može se životinja špricati alkoholom u spreju po krznu. Prognoza za izlječenje kod sunčanice je povoljnija, ali kod toplinskog je udara loša i smrt nastupa za 1 - 3 dana. Oprez u vrućim i sparnim danima je nužan i za nas i za naše kućne ljubimce.M. Domes-Čamagajevac, dr. vet. med, Vet. ambulanta “Fury”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana