Dome slatki dome
SAVJET PAS, MAČKA, RIBICA

Koji ljubimac je dobar za dijete?
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

Ako ste roditelji, velika je vjerojatnost da ste više nego jednom čuli pitanje svoga djeteta: "Mogu li dobiti ljubimca?"

Ali hoće li na kraju odrasli voditi brigu o njemu? I, ako se odlučite za ljubmica, kako odobrati pravog? Najvažnije je da se navike i potrebe životinje uklope u svakodnevnu rutinu obitelji.

"O životinji se treba brinuti svakodnevno. Svaka se obitelj mora zapitati ima li vremena i prostora", kaže glasnogovornica njemačke udruge za zaštitu životinja Lea Schmitz.

I roditelji trebaju odlučiti jesu li spremni preuzeti odgovornost za kućnog ljubimca, posebice ako su im djeca mala.

Schmitz za mlađu djecu proporučuje manjega psa ili mačku. "Oni su naviknuti raditi s ljudima i mogu bolje podnijeti kad ih dijete želi maziti ili nositi", kaže.

Za stariju djecu bolje su veće pasmine od manjih, jer je potonje u nepažnji lakše nagaziti.

Veterinarka Janine Sommer preporučuje zlatne retrivere, kovrčave bišone ili maltipooe (križance pudla i maltezera).

S druge strane, lovački psi poput koker španijela ili dalmatinca, koji se ne umaraju tako lako, nisu prikladni za djecu. Stručnjaci savjetuju da se ne nabavljaju male životinje poput zečeva ili zamoraca.

"Zamorci su na glasu kao mazne životinje, ali nije baš tako", kaže Schmitz. Nije im uvijek drago kada ih se dira, dodaje. Ni noćne životinje poput hrčaka nisu idealne.

"Ni pod kojim okolnostima životinju se ne smije gnjaviti kada danju spava. Dodirivanje i podizanje im je čisti stres", naglašava Schmitz.

Sommer čak upozorava i na zdravstvene probleme. "To jest rijetkost, ali hrčci mogu prenijeti virus meningitisa."

Za razne ptičice lako je brinuti se, ali one ostavljaju velik nered. Schmitz kaže da se djeca starija od deset godina mogu dobro brinuti o njima. Akvarij s ribicom dječici može biti uzbudljiv. Ali njihova je 'mana' što ih se ne može dodirivati i s njima graditi povezanost. Pogodne su za djecu koja uživaju u promatranju. I Schmitz i Sommer vrlo su kritične prema držanju divljih životinja, poput kornjača, guštera ili zmija u zatvorenom prostoru. O njima je ondje gotovo nemoguće brinuti se onako kako je za te vrste pogodno.

Također, većina reptila prijenosnici su salmonele. Upravo zbog toga Institut Roberta Kocha savjetuje roditeljima da ne drže reptile u kućanstvima s djecom mlađom od pet godina. Hina

Možda ste propustili...

BAREM 10 SATI IZRAVNOG SUNCA DNEVNO

Najukusnija rajčica

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

(NE)PLANIRANE POSJETE

Neka vaša kupaonica zablista za goste

2

FUNKCIONALNO OPREMANJE

Atraktivne ljetne kuhinje

3

BIOPOVRTNJAK - ZAŠTITA OD NAMETNIKA I BOLESTI

Kopriva, neven, ljupčac štite druge povrtnice