Sport
POSEBNI OSJEČKI SNIMATELJI U BEČU:

Austria je kvalitetnija od Luzerna
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Vezani članci

PRODAJA ULAZNICA ZA AUSTRIJU IDE ODLIČNO

Istok rasprodan, “otišlo” već 10.000 ulaznica

SVI ZDRAVI UOČI AUSTRIJE

Trenira i Mateo Barać, samo Mudražija out

Osijek se sprema za još jedan nogometni spektakl. Nakon što su senzacionalno izbacili iznimno jaki nizozemski PSV očekivano se stvorila euforija. Međutim, ta je pobjeda bila za slavu i povratak na europsku kartu, a dvije utakmice protiv bečke Austrije sa sobom nose ipak veći ulog - ulazak u skupine Europske lige.

Kada je Osijek ovoga ljeta počeo svoju europsku kampanju plasman u skupine izgledao je kao daleka obala. Danas je priča posve drugačija. Bijelo-plavi su si odškrinuli vrata tog pothvata, ali trebat će teško raditi kako bi ih posve otvorili i zakoračili u to birano društvo.

Jači od Luzerna

Austria jest nešto slabiji suparnik od Nizozemaca, ali nikako nije momčad koju se može “hladno” proći kako možda neki misle. Bijelo-plavi opet će morati odigrati dvije velike utakmice. Ne smiju niti pomisliti kako će imati lak posao, jer ulazak u skupine Europske lige može biti sve samo ne obična šetnja. Austrijanci su “snimljeni” uzduž i poprijeko. Bečki derbi prije nešto više od dva tjedna uživo su gledali Zekićevi asistenti Ronald Grnja i Mario Kuić, a ovaj drugi prošloga je vikenda gledao nastup bečkih “ljubičica” i protiv LASK-a.

- Austria je vrlo ozbiljna i iskusna momčad. Prošle sezone igrali su u skupinama Europske lige, a najvećim dijelom je to ta ista momčad. Imaju naglašeni njemački mentalitet, nikada ne staju niti se predaju, a na kreativnom dijelu oplemenjeni su s nekoliko stranaca. Istina, nisu okomiti poput PSV-a, vole malo raširiti igru, ali to ne znači da su bezopasni - kaže Ronald Grnja.

Austriju se ne može usporediti s PSV-om, ali sigurno može s Luzernom.

- Jači su od Luzerna - smatra Grnja, pa dodaje:

- Nije dobra slika koja se stvorila kod nas kako su oni lak plijen. Baš suprotno, ako želimo proći u skupine Europske lige morat ćemo biti na razini koju smo pokazali protiv PSV-a. Trebat će nam opet taj fanatizam i hrabrost. Zapravo, ti će susreti protiv Austrije, prema mome mišljenju, biti i teži jer je drugačiji ulog. PSV smo doživjeli kao nagradu i bonus, a sada, kada smo već stigli do praga ulaska u skupine Europske lige, imamo i neke obveze. Zato ne treba stvarati atmosferu “lako ćemo”. To je jako opasno, jer imat ćemo protiv sebe vrlo tvrdu i tjelesno snažnu momčad, a s takvima se nikada nije lako nositi - zaključio je Grnja.

Zekićeve dvojbe

Što se momčadi tiče Zekić ima neke dvojbe. Od “momčadi za Europu” otpao mu je Robert Mudražija koji odrađuje suspenziju zbog tri žuta kartona, a Ukrajinac Dmitro Lopa nikako da pokaže očekivani napredak u formi. I zato Zekić razmatra opcije. Nakon susreta u Kranjčevićevoj protiv Lokomotive zaključio je:

- Pušić je u boljoj formi od Lope.

To valjda znači kako će Pušić biti unutra, a samo je pitanje na kojoj poziciji. Hoće li biti zamjena za Mudražiju ili za Lopu. Ako se trener bijelo-plavih odluči za ovu drugu opciju onda će opet ostati upražnjeno Mudražijinom mjesto u sredini terena, a njega bi mogli popuniti Petrović ili Jambor. Za očekivati je kako će u odnosu na susret s PSV-om jednu od dvije stoperske pozicije popuniti Zoran Lesjak u odnosu na Matea Baraća koji posljednjih desetak dana nije bio u trenažnom procesu zbog boravka u Nizozemskoj. Ostalo bi trebalo biti isto, ako se na posljednjim treninzima uoči utakmice ne dogodi nekakva ozljeda. Uglavnom, prema igri koju je momčad prikazala u Zagrebu Zekić bi mogao biti relativno miran, jer ima dobre alternacije za većinu pozicija u momčadi. Najvažnije od svega jest to što će udarni ešalon bijelo-plave momčadi taj sutrašnji susret dočekati osvježen. Većina njih imala je desetak dana odmora od susreta s Rijekom, a Borna Barišić i Dmitro Lopa participirali su tek posljednjih 20-ak minuta susreta s Lokomotivom. Dakle, s te strane problema ne bi smjelo biti. Osijek će utakmicu s Austriom dočekati u kvalitetnom tjelesnom stanju. Samo još da budu raspoloženi za igru. Bijelo-plavima treba sve ono čime su nas oduševili protiv PSV-a - hladna glava, vruće srce, hrabrost i, iznad svega, taktička odgovornost...

Dalibor KELER

veliki ulog

OSJEČANE ČEKA NAJTEŽI EUROZADATAK

BOGATE nagradE za ulazak u skupinu

Bijelo-plavi protiv Austrije nemaju samo sportski, nego i financijski motiv. UEFA kvalitetno honorira ulazak u skupine Europske lige. Svaki sudionik inkasira 2,6 milijuna eura, a na raspolaganju mu je i budžet za osvojene bodove u skupini. Naime, za svaku pobjedu dobiva se 360.000, a za jedan bod 120.000 eura. Uz sve to treba računati i vjerojatno još triput rasprodani Gradski vrt. Inače, Osijek će nastupom u play-offu svoj inkaso od UEFA-e u kvalifikacijama zaokružiti na 920.000 eura. Naravno, dio tog novca potrošen je na utakmice, a možda dio i na kazne, jer UEFA je vrlo rigorozna kada je u pitanju organizacija utakmica, ali najvažnije je kako je osječki prvoligaš svakako već sada nešto zaradio od europskih nastupa. D.Kl.

Ronald Grnja

pomoćni trener Osijeka

Na kreativnom dijelu Austria je oplemenjena s nekoliko stranaca. Istina, nisu okomiti poput PSV-a, vole malo raširiti igru, ali to ne znači da su bezopasni

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike