Sport
KOŠARKAŠI NA MINI ODMORU

U top formi bit ćemo za 25 dana
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Četiri pobjede u četiri utakmice. To je učinak hrvatskih košarkaša u pripremama za skorašnji Eurobasket, koji izabranici Aleksandra Petrovića otvaraju 1. rujna u rumunjskom Cluju protiv Mađara.

Hrvatska je na pripremnom turniru u Francuskoj svladala domaćina i Litvu, zatim u Opatiji pobijedila Sloveniju, a potom u ponedjeljak navečer bila bolja od Ukrajine (79:74). Izbornik Petrović zadovoljan je zbog igara svoje momčadi, ali još zadovoljniji jer se nitko nije ozljedio.

- Pribojavao sam se ove utakmice, ne zbog Ukrajine, nego zato što su uvijek posljednje obaveze prije pauze opasne, rizične i tako dalje. Ipak, utakmica je završila bez ikakvih ozljeda. Protiv Ukrajine igrali su igrači koji su do sada manje participirali u reprezentaciji. Žao mi je jedino što je Bender prebrzo napravio pet osobnih pogrešaka pa je Šarić morao igrati više no što je bilo planirano - kaže izbornik hrvatskih košarkaša.

Stigla je i dobra vijest iz Zagreba, hematom koji je Roko Leni Ukić zadobio u Francuskoj prolazi brzo i kapetan bi već za tri-četiri dana mogao biti u punom treningu.

- Upravo sam zbog te vijesti o Ukiću i toga što je turnir u Opatiji prošao bez ikakvih ozljeda i najsretniji - komentira Aco.

Hrvatska dijele jako dobro, Francuska i Litva su osvajači medalja na prošlom EP-u, a Hrvatska ih je pobijedila. Zatim zaustavila Sloveniju i Ukrajinu. Bogdanović i Šarić lome suparnike individualnom kvalitetom, ali ne gubi se ni momčadski duh. Kad treba povući, naš dvojac iz NBA lige povlači, kad treba igrati za momčad, Šarić i Bogdanović opet su tu. I to je ono što daje optimizam da hrvatski košarkaši napokon mogu napraviti nešto jako dobro na velikoj sceni.

Nakon turnira u Opatiji dečki su dobili dva dana odmora, a za 17. kolovoza predviđeno je novo okupljanje u pripremnoj bazi u Svetom Martinu na Muri. U Međimurju ostaju do 23. kolovoza, kada odlaze u Ljubljanu, gdje će 24. i 25. kolovoza odigrati posljednje dvije pripremne utakmice protiv Slovenije, prvu otvorenu, a drugu zatvorenu za javnost. Slijedi odlazak na EuroBasket, na kojemu će Hrvatska u prvom krugu igrati u Cluju, a suparnici će joj od 1. do 7. rujna biti Mađarska, Rumunjska, Crna Gora, Španjolska i Češka. Do Europskog prvenstva ima dosta vremena, a Petrović tempira pravu formu za drugu fazu natjecanja.

- Što se energije tiče, kolektivno smo na 65-70 posto, netko bolje netko lošije, ali nadam se da ćemo za otprilike 25 dana biti u maksimalnoj formi - kaže izbornik, koji ne želi kolektivnu euforiju zbog četiri uzastopne pobjede u pripremnom razdoblju protiv jako dobrih momčadi.

- Pobjede u pripremnim utakmicama čisto su anegdotalne, ali kada igrate utakmicu, uvijek ju želite dobiti, pogotovo se to odnosi na prve tri utakmice. Bolje je učiti se na pobjedama nego na porazima. No ovo su još uvijek samo pripremne utakmice - zaključio je Petrović.

Ivana LIOVIĆ

Roko Ukić dobro se oporavlja, hematom nestaje i kapetan bi za tri-četiri dana trebao početi trenirati

Najčitanije iz rubrike