Novosti
TRAŽE OD VLADE DA SE IZJASNI

Lipa smatra da upitnici za porez na nekretnine ozbiljno krše zakone
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.

Vezani članci

GRAĐANI PODATKE (IPAK) TREBAJU PREDATI

Premijer i dalje ne otkriva kada će se uvesti porez na nekretnine

Udruga poreznih obveznika Lipa zahtijeva od Vlade RH da slijedom najave predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića o odgodi primjene poreza na nekretnine, građane na jasan i nedvosmislen način obavijesti trebaju li ili ne popunjavati obrasce/upitnike za porez na nekretnine koje ovih dana dobivaju, ili su dobili, na kućne adrese od strane jedinica lokalne samouprave (gradova i općina) - stoji to u priopćenju kojim Udruga Lipa traži od Vlade da se očituje.

“Brojni zbunjeni i zabrinuti građani i potpisnici peticije Udruge Lipa protiv uvođenja poreza na nekretnine javili su se ovoj udruzi, jer nije u potpunosti jasno što se od njih očekuje – postoji li i dalje obveza da popunjavaju rečene upitnike ili ne, s obzirom na uputu Ministarstva financija od 11. kolovoza”, navodi se u prioćenju. Lipa pri tome misli na uputu Ministarstva da građani popune uputnike, jer će “koristiti jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti”.

No iz Lipe upozoravaju da je takvo prikupljanje podataka “u koliziji sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona.”

Naime, kako navode, sukladno članku 82. Zakona o sustavu državne uprave, javna uprava ne smije u postupcima zahtijevati uvjerenja o činjenicama (podatke) o kojima vode službene očevidnike, nego se takva uvjerenja trebaju pribavljati prema službenoj dužnosti.

Takva odredba sukladna je članku 47. Zakona o općem upravnom postupku (ZUP) kojim je propisano kako će službenici prema službenoj dužnosti pribavljati podatke o činjenicama o kojima službenu evidenciju vodi javnopravno tijelo kod kojeg se vodi postupak, odnosno drugo javnopravno tijelo.

S obzirom na to da bi se državne baze podataka konačno mogle i digitalizirati, relevantan je i Zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi koji u članku 10. ukazuje kako su tijela javne uprave dužna pribaviti i preuzeti podatke iz javnih registara prema službenoj dužnosti, bez traženja istih od stranaka (građana), odnosno poslovnih subjekata.

Upitnici koje su građani ovih dana dobivali od jedinica lokalne samouprave sadrže pitanja o činjenicama (podacima) o kojima se vode službeni očevidnici, pa stoga Lipa takvo postupanje smatra suprotno zakonu, stoji u priopćenju.V.T.

Iz Lipe upozoravaju da je takvo prikupljanje podataka “u koliziji sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona”

Možda ste propustili...