Novosti
KURIKULARNA REFORMA

Ministrica: Reformu treba snažno ubrzati
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.

Vezani članci

VRIJEME PROLAZI, A SUMNJE RASTU

Neizvjestan nastavak kurikularne reforme

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako se nada da će se situacija oko imenovanja članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu (ERS) razjasniti u najkraćem mogućem roku te upozorila da se provedba Strategije kurikularne reforme mora što prije institucionalizirati i depolitizirati, a reformski procesi maksimalno ubrzati, na dobrobit učenika i nastavnika.

Reagirajući na medijske napise prema kojima provedena analiza Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) pokazuje kako samo dio članova Ekspertne radne skupine ispunjava kriterije koje je za natječajni proces sastavilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja i znanosti pri Vladi RH, ministrica Divjak je upozorila kako je riječ o internom dokumentu o kojem se još čeka očitovanje PSP-a. “Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije javno objavilo analizu natječaja jer se radi o internom dokumentu koji nije završen jer se Posebno stručno povjerenstvo, koje je natječaj provodilo, nije očitovalo”, kazala je ministrica. “Nadam se da će se PSP očitovati kako bi se situacija što prije razjasnila. S druge strane, važno je što prije pristupiti izmjeni provedbenog dijela Strategije, koji će provedbu institucionalizirati i depolitizirati, te je nužno maksimalno ubrzati sve reformske procese. Fokus jednostavno mora biti na učenicima i nastavnicima”, poručila je Divjak.

Situaciju je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo da reforma ide dalje te izrazio podršku Dijani Vican. “Rektorica Vican, koja vodi Posebno stručno povjerenstvo, odlično radi svoj posao i ima moju potporu. Ona i ostali članovi Posebnog stručnog povjerenstva, sukladno s dogovorom s posljednjeg sastanka, na kojemu smo bili i ministrica Divjak i ja, ima zadaću da do 8. rujna pripremi usklađeni nacrt akcijskoga plana provedbe Strategije. Sve ostalo su špekulacije”, poručio je premijer. Dodao je kako očekuje da će ministrica Divjak pronaći “tko po medijima distribuira interne dokumente radnoga karaktera”. H

Možda ste propustili...