Novosti
MINISTAR TURIZMA GARI CAPPELLI

Već se ostvaruje dvoznamenkasti rast turizma u RH
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Ministar turizma Gari Cappelli u Crikvenici je, tijekom obilaska nedavno uređenog hotela Esplanade, kazao da turistički rezultati pokazuju da se ostvaruju procjene iz veljače i ožujka, temeljene na analizama i izvješćima turoperatora i avioprijevoznika, o dvoznamenkastom rastu turističkog prometa.

Izrazio je zadovoljstvo rastom turističkog prometa u hotelima, istaknuvši da hoteli rade duže u godini nego obiteljski smještaj, dijelom zahvaljujući svojim dodatnim sadržajima, i tako pridonose nastojanjima za ostvarenje cjelogodišnjeg turizma.

- U gradnju i uređenje više od 40 hotela uloženo je 800 milijuna eura, i to uglavnom u one s četiri ili pet zvjezdica. Pokazalo se prošle godine da su ti hoteli najviše kategorije prosječno popunjeni tri ili četiri tjedna više nego oni s manje zvjezdica, a turisti tu ostaju u predsezoni i posezoni - rekao je ministar.

Cappelli je naglasio kako je izuzetno važno da se destinacijom upravlja na lokalnoj razini te da se to temelji na lokalnim strategijama razvoja turizma. Pozvao je gradove koji još nisu izradili strategije da to učine, istaknuvši da su oni koji su se tim pitanjima bavili prije 10 ili 15 godina danas pripremljeni dočekali velik rast broja turista. “Ima gradova za koje se nikad ne čuje da imaju ljetne gužve ili nedovoljan broj parkirnih mjesta ljeti. S druge strane, ima onih koji su sad nezadovoljni jer im turistički kapaciteti nisu usklađeni s uređenošću infrastrukture“, kazao je Cappelli.

Smanjenje gužvi u cestovnom prometu uz usporedno dodatno povećanje prometa u zračnim lukama očekuje se za dvije-tri godine zahvaljujući akcijama udruženog oglašavanja i aktivnostima Hrvatske turističke zajednice usmjerenim povećanju broja avionskih gostiju, rekao je. Na upit novinara da komentira analize u Sloveniji koje pokazuju da Slovenci sve više vole ljetovati u Hrvatskoj, Cappelli je kazao da je rast broja slovenskih gostiju na godišnjoj razini pet posto. Smatramo ih bitnim gostima, oni su nam najbliže i razumiju tržište, koriste sve vrste kapaciteta, dolaze više puta godišnje, kazao je.

Ministar Cappelli nazočio je nakon obilaska hotela Esplanade svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana grada, zajedno s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i drugim uzvanicima. Hina

nova marina s 200 vezova

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina naglasio je da je protekle godine ulagano ravnomjerno u sve dijelove područja toga grada. U uređenje središta Selca uloženo je 27 milijuna kuna, u kanalizacijsku mrežu u Jadranovu 7,6 milijuna kuna, u rekonstrukciju važnih prometnica u Dramlju 3,5 milijuna kuna, isto toliko i u uređenje Preradovićeve ulice u središtu Crikvenice, naveo je. Ministar Oleg Butković istaknuo je da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 2,6 milijuna kuna pomoglo u rekonstrukciji luke Podvorska u Crikvenici. Najavio je izgradnju zapadnog lukobrana u crikveničkoj središnjoj luci te raspisivanje natejčaja za gradnju marine u Crikvenici kapaciteta 200 vezova.

5%

godišnji je rast posjeta gostiju iz Slovenije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike