Svijet
“ODNOSI BOLJI NO IKADA”

Rama podržava Vučićev poziv na dijalog o Kosovu
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Albanski premijer Edi Rama smatra da su odnosi Srbije i Albanije bolji nego ikad prije te je podržao poziv srbijanskog kolege Aleksandra Vučića na unutarnji dijalog o Kosovu naglasivši da je rješenje kosovskog pitanja u interesu svih, a ne samo Albanaca.

U intervjuu za beogradski Blic Rama je prijedlog srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da se kosovski problem riješi podjelom i razgraničenjem nazvao neuobičajenim. “Rješenje za kosovsko pitanje je puno priznavanje Republike Kosovo”, smatra Rama, no dodaje da ako se stavi u poziciju Aleksandra Vučića, “svjestan je da je to mnogo lakše reći nego učiniti.” “Zasad je važno da svi zajedno naporno rade do rješenja - strpljivo, izravno i nekonvencionalno”, sugerira albanski premijer.

Svjetske agencije prenijele su Dačićev prijedlog da se kosovski problem riješi kompromisnim razgraničenjem i podjelom ocjenjujući da će ga Priština vjerojatno odbaciti. Američka agencija AP podsjeća da je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine i da ga je dosad priznalo 114 zemalja, među kojima SAD i većina članica EU-a, ali ne i saveznici Srbije Rusija i Kina. Agencija Reuters uz Dačićev prijedlog navodi da je normalizacija odnosa s Prištinom ključni uvjet da se Beograd približi članstvu u EU-u. U autorskom tekstu za beogradske Večernje novosti Dačić je sugerirao da bi Srbija trebala tražiti autonomiju za srpske enklave na Kosovu, zaštićeni status pravoslavnih manastira i financijsku odštetu za srbijansku imovinu, uključujući industrijska i energetska postrojenja. “Ako želimo da Srbi i Srbija na Kosovu nešto dobiju, vremena je sve manje”, poručio je Dačić tumačeći svoju ideju o razgraničenju s kosovskim Albancima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dačićev prijedlog jedna je od reakcija visokih političkih dužnosnika na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u srpnju da se počne unutarnji dijalog o rješavanju kosovskog pitanja.

Albanski predstavnici iz tri općine na jugu Srbije već su dali svoj predlog za rješavanje kosovskog pitanja i to kroz zahtjeve za boljim statusom albanske nacionalne manjine, koje su prije nekoliko godina uputili Vladi Srbije, kaže za Radio Slobodna Europa predsjednik općine Bujanovac Šaip Kamberi, odgovarajući na pitanje hoće li se Albanci u Srbiji uključiti u dijalog o Kosovu koji je otvorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. “Normalizacija odnosa s Kosovom i uopće odnosi Srbije i Kosova trebali bi prolaziti kroz Preševsku dolinu”, rekao je Kamberi, prvi čovjek jedne od tri općine na jugu Srbije u kojoj većinom žive pripadnici albanske nacionalne manjine.

Eduard SOUDIL/H
Pred Kosovom su dva puta

Iza Kosova je jedan neuspješan pokušaj konstituiranja Skupštine. Uz pobjedničku koaliciju PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo), bojkotu su se pridružili i zastupnici iz redova manjinskih zajednica. Konstituiranje Skupšine nije moguće bez koalicije PAN, budući da joj pripada pozicija predsjednika Skupštine, koji se izglasava 61 glasom. Ta koalicija, zajedno sa zastupnicima iz redova manjina, ima 59 glasova. Predsjedajući iz redova Samoopredjeljenja, najstariji zastupnik Adem Mikulovci, zakazao je nove i posljednje konzultacije za srijedu, na prijašnji zahtjev PAN koalicije. Iako u sali nije bilo kvoruma, Mikulovci je dopustio raspravu. Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja tom prilikom kazao je da PAN nema glasove ni za predsjednika Skupštine, ni za Vladu, te da su pred Kosovom dvije alternative. “Buduća vlada ili će imati 81 glas na čelu s pokretom Samoopredjeljenje, ili će imati 59 glasova na čelu s Demokratskom partijom. PAN je do sada vođen totalitarnom i manipulativnom logikom. Oni kažu 'ili ćemo mi biti na vlasti ili se institucije neće uopće formirati.' Proizlazi da su oni na prvom mjestu – ili oni ili nitko”, rekao je Konjufca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike