Osijek
BED & BREAKFAST USLUGA U OSIJEKU

Čak 63 iznajmljivača soba i apartmana, no malo je njih taj posao shvatilo ozbiljno
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

U posljednje je dvije godine Osijek snašla prava poplava privatnih iznajmljivača soba i apartmana za turiste. Tako su u ovom trenutku u registru Turističke zajednice grada Osijeka prijavljena 63 privatna iznajmljivača soba i apartmana. Smještaj se nudi u svim dijelovima grada, pa i u prigradskim naseljima poput Tenje, Josipovca i Podravlja.

Računica onih koji su svoje stanove ili dijelove kuća odlučili pretvoriti u smještaj za turiste je jednostavna. Naime, soba se po noći iznajmljuje za oko 100 kuna, a imate li stan, možete ga iznajmiti kao prostor za četiri gosta za koji se cijena penje i do 500 kuna po danu. Računate li da ćete prostor izajmljivati, primjerice, samo vikendom, to je već prihod (bez uračunatih troškova, nap. a.) od oko 1000 do 4000 kuna mjesečno.

“Osječki paket”

No, u Turističkoj zajednici grada Osijeka kažu kako uopće nije riječ o laganoj zaradi, i to ne zbog manjka interesa turista nego zbog zalaganja koje treba uložiti u ovaj posao.

- Istina je da je Osijek u posljednjih godinu, dvije uistinu preplavljen privatnim iznajmljivačima, ali malo je njih taj posao shvatilo ozbiljno. Naime, za uspješan se najam uistinu treba potruditi, a mnogi od njih nemaju čak ni profil na društvenoj mreži ili fotografiju prostora koji iznajmljuju na internetu. Mi smo kao turistička zajednica ponudli čak opciju “Osječki paket” čiji je cilj da lakše pronađu tržište. Zamišljeno je da paketi uz osnovnu uslugu smještaja ili noćenja s doručkom često nude zanimljive dodatne usluge poput gratisa za djecu, večere u partnerskom restoranu, slobodnog korištenja teretane, ulaznice za koncert, muzej ili kupalište, kartice za gradski prijevoz, usluge turističkog vodiča ili najam bicikla. No, mi u ovom trenutku imamo samo dva iznajmljivača koji su se prijavili na ovu ekstra uslugu - priča Mislav Pavošević iz Turističke zajednice.

Među tim je iznajmljivačima, primjerice, apartman Buga, koji uz noćenje nudi i poklon-bon za kozmetički salon ili za jela i pića u jednoj pivnici. Oni koji se odluče za noćenje u apartmanima Moj Osijek dobit će pak poklon iznenađenje pri dolasku u sobu.

Prezentacija najvažnija

Inače, u Turističkoj zajednici kažu kako puno bolju prođu imaju veći iznajmljivači, to jest oni koji iznajmljuju veći broj soba. Jedna od osječkih iznajmljivačica kaže nam kako je riječ o vrlo ozbiljnom poslu u koji je nužno uložiti puno truda i vremena ako se želi postići rezultate.

- Najvažnija je prezentacija, a to još uvijek mnogo ljudi ne razumije. Fotografije smještaja moraju biti savršene, a vi morate uvijek nuditi nešto posebno i drukčije od drugih. Ako to nije lokacija, onda to mora biti, primjerice, besplatan smještaj za djecu, mogućnost dovođenja kućnih ljubimaca, besplatan domaći slavonski doručak i slično. Zatim svoj smještaj morate staviti na sve moguće web-stranice, pratiti sva događanja u gradu, nuditi posebne akcije prilikom sportskih događanja ili koncerata... Naravno, tu je i činjenica da morate imati osobu za pospremanje i biti uvijek na raspolaganju gostima. To je pravi posao, koji može donijeti lijep prihod, ali samo ako ćete ga shvatiti kao misiju - priča nam ova Osječanka (podatci poznati redakciji, nap.a.).

Nefreteta Z. EBERHARD
TURISTIMA U SLAVONSKOJ METROPOLI NA RASPOLAGANJU 1000 KREVETA

U ovom trenutku u Osijeku je u ponudi 500 krevata u hotelima s 3 i 4 zvjezdice. Smještaj u pansionima i prenoćištima, hostelima, apartmanima i sobama raspolaže s dodatnih gotovo 500 kreveta.

Fotografije smještaja moraju biti savršene i morate uvijek nuditi nešto posebno i drukčije od drugih. Ako to nije lokacija, onda to mora biti, primjerice, besplatan smještaj za djecu, besplatan domaći slavonski doručak i slično

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike