Osijek
KUD “JOSIP ŠOŠIĆ” SLAVI 15. OBLJETNICU

“Slavonijo, u jesen si zlatna” uz tamburaške maratone i bogati Eko-etno sajam
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

KUD “Josip Šošić” priprema se za veliku feštu - ove godine tenjski folkloraši obilježavaju 15. obljetnicu pa pripremaju bogatiji program za 14. manifestaciju “Slavonijo, u jesen si zlatna”. Predsjednik KUD-a Josip Mihaljević ističe kako je njihova manifestacija vrlo zanimljiva, jer u tri dana kroz Tenju prođe od pet do šest tisuća posjetitelja, a ove će godine biti još više atrakcija.

- Tenja se priprema za tamburaški maraton na tamburaškim večerima, jer će se ljudi moći doslovno od 20 do sat nakon ponoći opustiti plešući i uživati uz izmjene tamburaških sastava. Ovo nam je slavljenička godina pa smo tijekom nje pojačali cjelokupni program, još od pokladnog jahanja, imali smo i nekoliko gostovanja plus veliko putovanje u Grčku na tamošnji međunarodni festival, a završavamo našom glavnom manifestacijom, od 31. kolovoza do 2. rujna. Prva su dva dana, četvrtak i petak, tamburaške večeri, a svirat će nam eminentna imena hrvatske tamburaške glazbe. Na manifestaciji će se predstaviti i naša Ženska pjevačka skupina Inoče i Muška pjevačka skupina Baće, naš će KUD predstaviti svoj program, vjerojatno ćemo izvesti program koji smo izveli u Solunu, a predstavit će se još sedam KUD-ova iz Slavonije i Baranje te iz BiH. Uz folklornu večer, naravno, birat će se tradicionalno i najljepša djevojka u narodnoj nošnji. Već deset godina imamo izbor koji uistinu bude pravi prikaz raznolikosti nošnja, odnosno bogatstva, posebnosti i povijesti svakog kraja. U subotu će biti zabava uz Zvona, koja počinje velikim Eko-etno sajmom – najavljuje Mihaljević.

Na sajmu će se predstaviti 30 izlagača, na kojem se uvijek daje prednost domaćima, iz Tenje, ali će se popuniti i ostalima. Mihaljević kaže kako će se predstaviti stari zanati i OPG-ovi s domaćim proizvodima. Nakon toga bit će natjecanje u kuhanju čobanca, na kojem će snage odmjeriti tridesetak ekipa.

- Jednostavno, sve je više kuhara koji se prijavljuju i tjeraju nas da se proširimo i radimo sve bolje i više. Nakon toga je svečani mimohod svatovskih zaprega i jahača te KUD-ova, koji će proći od stare zgrade Mjesnog odbora, kroz središte Tenje, do dvorišta OŠ Tenje, gdje se sve održava pod velikim šatorom - zaključuje Mihaljević. D. Pejić

DJEČJA SMORA FOKLORA

Bit će mnogo popratnih aktivnosti, primjerice, u petak će se održati dječja smotra foklora sa sedam-osam skupina – kaže Mihaljević i u ime KUD-a, ali i Mjesnog odbora Tenja, kojemu je predsjednik, poziva građane da dođu na manifestaciju “Slavonijo, u jesen si zlatna” i dobro se zabave.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike