Osijek
JEDINO BARANJSKO MARIJANSKO SVETIŠTE

Više od 1000 vjernika pohodilo svetište Marije Lurdske kod Popovca
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Više od 1000 vjernika iz raznih dijelova Baranje, Hrvatske i inozemstva okupilo se u utorak u jedinom baranjskom marijanskom svetištu, onom posvećenom Mariji Lurdskoj, nekoliko kilometara udaljenom od Popovca. Procesija je prijepodne krenula od popovačke župne crkve svetog Josipa, a velik ju je broj ljudi dočekao ispred samog svetišta, gdje je služena sveta misa koju je predvodio vlč. Gergely Beer.

Ovo svetište datira još od Prvoga svjetskog rata. Spominje se da je nastalo u vrijeme kada je tadašnji župnik župe, čiji su većinski stanovnici bili Nijemci, pozvao vjernike na darivanje kako bi kupili kip Lurdske Gospe, a sve u cilju povratka lokalnih momaka s raznih bojišnica. Zemljište, na kojem je 1921. godine postavljen kip Marije Lurdske, darovala je obitelj Šajdl. Dvije godine kasnije sagrađena je špilja prema uzoru na Lurd i uređeno je svetište.

- Drago mi je što su naše svetište prepoznali vjernici iz drugih krajeva, kojih na proslavi blagdana Velike Gospe bude čak i više od Baranjaca - rekao je načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, naglašavajući kako je najveća prednost popovačkog svetišta gotovo netaknuta priroda, što privlači brojne vjernike. Svetište se, naime, nalazi na obroncima Banske kose koji se uzdižu iznad nekoliko kilometara udaljenog Popovca. Okruženo je vinogradima i šumom pa su mnogi dali prednost prirodi, u odnosu na onaj urbanizirani ugođaj. Kontak ističe kako je proslava Velike Gospe važna za njegovu općinu i, prije svega, tamošnje OPG-ove koji imaju prigodu predstaviti se gostima. Iz godine u godinu općina u svetište ulaže između 20.000 i 40.000 kuna. Ove godine, između ostaloga, uređen je i proširen plato ispred svetišta te uređena njegova unutrašnjost.

Prvi je put obilježavanju blagdana Velike Gospe u jedinom baranjskom marijanskom svetištu nazočio dožupan osječko-baranjski Goran Ivanović, istaknuvši tom prigodom kako je riječ o samozatajnom svetištu koje privlači brojne hodočasnike željne obilježavanja ovog velikog blagdana u mirnijem okruženju. I. Getto

TRADICIONALNA KONJIČKA PRIREDBA

Već tradicionalno, tijekom proslave Velike Gospe, na platou ispred svetišta održana je konjička priredba u organizaciji KK Baranjsko biserje. Brojnim su se gostima predstavile zaprege iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, proglašene su najljepše, a najboljim nakon konjičkih utakmica uručene su zaslužene nagrade.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike