Osijek
RIJEKA HODOČASNIKA U ALJMAŠKOM SVETIŠTU

Mons. Hranić: Budite veći
od svojih sebičnih interesa
Objavljeno 15. kolovoza, 2017.
Hranić je i ovom prigodom pozvao na jedinstvo obitelji

Ne klonite duhom makar ste nezaposleni i makar ne ide baš onako kako očekujete i kako ste se nadali. Prihvatite osobu pokraj sebe koja vam je teška, oprostite joj, uzvratite dobrim, a ne novim zlom. Ne utaji porez, plati preko računa a ne na crno, poštuj svoga radnika, poštuj njegova prava, nemoj mu davati pola plaće na ruke, a pola preko računa. Nemoj ga zakidati, nemojte gledati isključivo profit i na svoj osobni interes. Budi pošten i odgovoran kao radnik u svome poslu i prema svome poslodavcu. Bježi od mita i korupcije, iziđi na izbore, imaj milosrđa za one kojima je još teže nego tebi... riječi su poruke koje je s oltara za središnje svete mise na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije u aljmaškom svetištu Gospe od Utočišta vjernicima uputio nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit, mons. Đuro Hranić.

Majka svih nas

Hranić je i ovom prigodom pozvao na jedinstvo obitelji, zajednički odlazak na misu, zajedničku molitvu i češću ispovijed.

- Budite veći od svojih sebičnih interesa, od svoje komotnosti. Ne dopustite da neukroćeni zmaj zla i grijeha proždre Boga i Krista u tvome životu, braku, u tvojoj djeci i obiteljskom životu - poručio je nadbiskup.

Mons. Hranić svoju je propovijed vezao uz čitanje završenog poglavlja Knjige otkrivenja, o sukobu ranog kršanstva i rimske vlasti. U tom se čitanju pojavljuju dva znaka – trudna žena i zmaj. Žena simbolizira Božji narod i dolazak Mesije. Zmaj je slika progonitelja Crkve. Iako zmaj napada, on ipak biva pobijeđen. Žena u tom viđenju je slika Crkve koja rađa Isusa Krista.

Nadbiskup je istaknuo kako je Bog pitao Mariju pristaje li ona roditi sina Božjeg, dao joj je mogućnost da ona sama donese odluku. Naime, nije htio da Marija bude samo pridružena otajstvu sudjelujući samo pasivnom i mehaničkom suradnjom. Ona je stoga slika Crkve koja rađa za ovaj svijet. Ona je slika i majka svih nas, naglasio je nadbiskup Hranić koji je uoči mise s oltara pozdravio, ne navodeći ih poimence, predstavnike Vlade RH te županijske i općinskih vlasti.

Osnaženi vjerom

U Aljmaš se i ovoga utorka slila rijeka vjernika, njih nekoliko desetaka tisuća. Svježa je noć išla na ruku mnogim hodočasnicima koji su se zaputili pješice u Aljmaš, na prvu jutarnju misu od 6 sati. Nju je, kao i trodnevicu (petak, subotu i nedjelju), predvodio fra Ivan Matić, voditelj duhovnih obnova u kući susreta u Taboru. Govorio je o tome kako se valja moliti za poniznost, “kako bismo pronosili usađenu božansku ljubav”. I važno je znati oprostiti, u praštanju spoznajemo Boga, istaknuo je Matić.

Kao i svih godina, u Aljmaš su došli hodočasnici svih dobi, svatko po svoju utjehu i nadahnuće. Neki su zamolili Božji blagoslov zbog narušena zdravlja, neki su se molili za članove obitelji, za boljeg sebe, neki su došli i zbog samog druženja... Bilo je i mnogo obitelji, posebice s malom djecom.

Uobičajeno, organizatori su se dobro pripremili, djelatnici policije regulirali su promet i stanje na improviziranim parkiralištima pa gotovo da i nije bilo većih čepova na cesti za Aljmaš i Erdut. Volonteri Crvenog križa također nisu imali većih intervencija, samo dvije sanacije hodočasničkih žuljeva. I ugostitelji su, dakako, došli na svoje, kao i izlagači na štandovima. Sve je to dio kolorita uobičajenog za ovakva velika hodočašća, no to ne umanjuje istinsku vjeru hodočasnika koji su u aljmaško svetište došli otvorena srca.

Dario KUŠTRO/Foto: Gojko MITIĆ
PLIVALI OD OSJEČKOG “NEPTUNA” DO ALJMAŠA GOSPI U ČAST

Ove su se godine hodočasnicima koji su iz Osijeka krenuli put Aljamaša pridružili Antonio Milardović i Boris Zubčić, ali plivajući. Na put dug 25 kilometara krenuli su jučer u 8 sati ispred “Neptuna”, a nešto prije 14 sati uplivali su u pristanište podno aljmaške crkve.

“Plivali smo u čast Gospi, ali i da se još koja rečenica više o našem aljmaškom svetištu pojavi u medijima, jer je to zaslužilo”, bio je iskren Milardović.

Aljmaš je jedno od dvadesetak marijanskih svetišta u Hrvatskoj, gdje se Velika Gospa slavi još od 1704.

POVIJEST ALJMAŠKE CRKVE

Crkva Gospe od Utočišta s kipom Majke Božje sagrađena je 1864. godine, no u Domovinskom je ratu sravnjena do temelja. Na mjestu stare sagrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje. (H)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike